των Daniel Myrick, Eduardo Sanchez
blair2.jpg

Οκτώβρης του 1997, ο Eduardo Sanchez και ο Dan Myrick, αφήνουν τρεις νέους ηθοποιούς -την Heather Donahue, τον Michael A. Williams και τον Joshua Leonard- σε μια απομονωμένη δασική περιοχή του Maryland. Οι τρεις ηθοποιοί θα μείνουν εκεί για μια περίοδο 6 ημερών: μαζί τους έχουν εξοπλισμό για κάμπινγκ, κάμερες και πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για να κινηματογραφήσουν την παραμονή τους στο δάσος…
Αυτές οι έξι ημέρες υπήρξαν η απαρχή της δημιουργίας μιας από τις πιο πετυχημένες ταινίες, στην ιστορία του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Μ' ένα ευτελή προϋπολογισμό -μόλις 30.000 δολάρια- η ταινία, που με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο γύρισαν οι δυο σκηνοθέτες (αλλά και οι τρεις ηθοποιοί), υπήρξε η επιτυχία του καλοκαιριού στις ΗΠΑ, δημιουργώντας μια μυθολογία μοναδική για σύγχρονη ταινία τρόμου και προσελκύοντας την προσοχή των αμερικάνικων media -εξώφυλλο στα περιοδικά Time και Newsweek, αφιερώματα σε εκπομπές μεγάλης τηλεθέασης.
Γυρισμένη στα σκοτεινά δάση του Maryland, η ταινία καταγράφει τις περιπέτειες τριών νεαρών κινηματογραφιστών, οι οποίοι περιπλανιούνται προσπαθώντας να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για μια μάγισσα της περιοχής (Blair). Όμως η παραμονή στο δάσος, σε αναζήτηση της παρουσίας της μάγισσας, θα επιτείνει την ανασφάλεια των τριών πρωταγωνιστών και γρήγορα θα τους οδηγήσει -και μαζί μ' αυτούς και τον θεατή- στις επικράτειες του τρόμου και του σκότους. Η αόρατη παρουσία, που στοιχειώνει το δάσος, θα στοιχειώσει και την ζωή των τριών πρωταγωνιστών. Όμως σε μια, όχι και τόσο απροσδόκητη εξέλιξη των γεγονότων, το υλικό που οι τρεις κινηματογραφιστές έχουν γυρίσει θα βρεθεί, ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση τους. Έτσι αυτό που ο θεατής παρακολουθεί είναι το υλικό που οι εξαφανισμένοι (;) κινηματογραφιστές έχουν γυρίσει: είναι η ζωή τους από την είσοδο τους στο δάσος μέχρι το τελευταίο λεπτό της παραμονής τους σ' αυτό.
Η μυθοπλασία χάνεται μέσα στη φόρμα του ντοκιμαντέρ, η "πραγματικότητα" γίνεται μυθοπλαστικό υλικό: σ' αυτήν την ταινία τρόμου είναι τα ίδια τα γυρίσματα της που συνιστούν την ιστορία και την αφήγηση. Ταινία, που οικοδομεί το κλίμα απειλής και τρόμου στο εκτός πεδίου -στο σκοτάδι, στους απειλητικούς ήχους, στους απόκοσμους θορύβους-, το Blair Witch Project, γυρίστηκε με τους νόμους και τα ήθη του ανεξάρτητου σινεμά: είναι ακριβώς γι' αυτό που η υποκριτική των ηθοποιών, αλλά και οι λήψεις σε βίντεο Hi-8 και σε ασπρόμαυρο φιλμ των 16mm, υποβάλλουν μια μοναδική, για ταινία τρόμου, αίσθηση του πραγματικού.
Δ.Μ.