(Παράνομα Δεμένες)
των Andy Wachowski & Lana Wachowski
bound.jpg

Πάθος, απληστία, προδοσία, μοιραίες γυναίκες, ανορθόδοξο ερωτικό τρίγωνο, ανατροπές στην αφήγηση: στην πρώτη ταινία των αδελφών Andy Wachowski & Lana Wachowski  (Matrix) οι επιρροές από το χολιγουντιανό παρελθόν είναι εμφανείς. Ανήκοντας μαζί με άλλες -π.χ. The Last Seduction ή Blood Simple- σε μια μάλλον περιθωριακή τάση στον χώρο του αμερικάνικου κινηματογράφου, η ταινία είναι ένα σύγχρονο b-movie. Ωστόσο όμως, και ενώ οι συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών τηρούνται με ευλάβεια από την σκηνοθεσία, το κέντρο βάρους της ταινίας βρίσκεται αλλού. Η γοητεία που εξακολουθούν να ασκούν παλιές χολιγουντιανές μυθοπλασίες και οι αρχετυπικοί χαρακτήρες των γκανγκστερικών ταινιών είναι απλώς η αφετηρία (ή η αφορμή).
Η υπόθεση της ταινίας μοιάζει ως συμπύκνωση παλιών χολιγουντιανών μύθων, αφού η δραματική πλοκή είναι διάστικτη από αναφορές στο φιλμ νουάρ. Το ζευγάρι: ο Ceasar (Joe Pantoliano) ένας γκάνγκστερ, η Violet (Jennifer Tilly), γοητευτική και μάλλον αφελής. Το τρίτο πρόσωπο: θα διαταράξει τις ισορροπίες στο ζευγάρι και θα οδηγήσει την αφήγηση στην κλιμάκωση. Τα χρήματα: 2 εκατομμύρια δολάρια που πρόκειται να αλλάξουν ιδιοκτήτες. Σ' αυτήν την ταινία, όπου τα κεντρικά πρόσωπα σχηματίζουν το κλασικό ερωτικό τρίγωνο, η ανατροπή κρύβεται στο φύλο του τρίτου προσώπου: είναι η Corky (Gina Gershon), άρτι αποφυλακισθείσα, που με την παρουσία της θα διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες. Η γνωριμία των δύο γυναικών είναι μια καθοριστική: η Violet θα υποκύψει στην δυναστική και σαγηνευτική παρουσία της Corky. Με φόντο την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που η σκηνοθεσία επιβάλλει, θα κορυφωθεί το ερωτικό πάθος των δύο γυναικών.
Είναι λοιπόν η σχέση ανάμεσα στις δύο γοητευτικές γυναίκες- η οποία απεικονίζεται άλλοτε με υπαινιγμούς και άλλοτε με σαφήνεια-  που πυροδοτεί την αφήγηση και καταλαμβάνει το κέντρ της ταινίας. Παρόλο όμως που η μεταξύ τους σχέση διανθίζεται συχνά με μια δόση χιούμορ, έχει όλη την ένταση, το πάθος και τον ένοχο ερωτισμό που ο θεατής έχει συναντήσει στα ερωτικά τρίγωνα του κλασικού Χόλιγουντ. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες, ο άνδρας μάλλον δεν θα έχει θέση: τού επιφυλάσσεται η θέση του θύματος και εντέλει του "κοροΐδου" …
Δ.Μ.

Bound/ Παράνομα Δεμένες
Σκηνοθέτης: Andy Wachowski & Lana Wachowski
Σενάριο:  Andy Wachowski & Lana Wachowski
Παίζουν : Jennifer Tilly (Violet), Gina Gershon (Corky), Joe Pantoliano (Ceasar), John P. Ryan (Mickey Malnato) & Christopher Meloni (Johnnie Marconi).
Διάρκεια: 107', 1996, ΗΠΑ