του Michael Hoffman
amidsum.jpg

Tοποθετημένο, αυτή τη φορά, στην Tοσκάνη και στις αρχές του 20ου αιώνα, αυτή η κλασική κωμωδία του Σαίξπηρ αφηγείται τον περιπετειώδη έρωτα ανάμεσα στον Mπότομ και τη βασίλισσα των ξωτικών Tιτάνια. Έτσι κι αλλιώς ο έρωτας είναι από μόνος του μια περιπέτεια, πόσο μάλλον όταν ο Πουκ, ένα ζαβολιάρικο ξωτικό, μεταμορφώνει το κεφάλι του Mπότομ σε κεφάλι γαϊδάρου. Στο μεταξύ, η όμορφη Tιτάνια πίνει ένα μαγικό ελιξήριο, εξαιτίας του οποίου είναι καταδικασμένη να ερωτευθεί το πρώτο πλάσμα που θα βρεθεί μπροστά της. Φυσικά ο "τυχερός" δεν είναι άλλος από τον γαϊδουροκέφαλο Mπότομ… Πνεύματα, ξωτικά, μπερδεμένοι έρωτες, ιστορίες από την ελληνική μυθολογία και την ελισαβετιανή παράδοση, σε μια ταινία αληθινό κομψοτέχνημα, που θα ονειρεύεστε για πολύ καιρό.
Με τους Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, Rupert Everett, Stanley Tucci, Calista Flockhart, Anna Friel, Christian Bale.
Ο σκηνοθέτης Michael Hoffman δηλώνει: "Το θέμα της ταινίας είναι, κατά την άποψη μου, η σύγκρουση ανάμεσα στον έρωτα και την αξιοπρέπεια, όπως επίσης, και πόσο μέρος από τον εαυτό σου είσαι διατεθειμένος να παραχωρήσεις όταν ερωτεύεσαι. Η επιθυμία για έρωτα, σ' όλους τους χαρακτήρες [της ταινίας], είναι πολύ δυνατή: είτε είναι ο Oberon, ο οποίος δεν θέλει να δώσει τίποτε, είτε η Helena που είναι διατεθειμένη να δώσει τα πάντα. Αυτά τα πρόσωπα είναι, μέσα στην ταινία, δύο πόλοι αντίθετοι και η ιστορία του Bottom μας δείχνει ότι, ορισμένες φορές, μπορεί να σώσεις την αξιοπρέπεια σου όταν τη χάνεις για έναν έρωτα.
Η πρόκληση και το πιο δύσκολο μέρος ήταν πάντα για μένα ο κόσμος του παραμυθιού. Οι υπεύθυνοι του μακιγιάζ δημιούργησαν πλάσματα που καταφέρνουν να διαπεράσουν αρκετά στρώματα του συνειδητού μας και να κάνουν [αυτούς τους χαρακτήρες] να μοιάζουν με τα πλάσματα που έχουμε δει στα όνειρά μας. Όμως, πως, σαν σκηνοθέτης, φεύγεις από τον απτό και συγκεκριμένο κόσμο και μπαίνεις στον κόσμο όπου ζουν οι σάτυροι, οι νύμφες, οι κένταυροι, η Μέδουσα, πλάσματα με δύο όψεις; "

(πηγή δ.τ.)