του Jim Sharman
rocky.jpg

Συναντώντας το κοινό στις μεταμεσονύκτιες προβολές των ΗΠΑ, η ταινία αυτή διεκδίκησε και τελικά κατέκτησε έναν περιζήτητο τίτλο: της απόλυτης cult ταινίας.
Μουσική ροκ, εκκεντρικότητα, μια ατμόσφαιρα σεξουαλικής ελευθερίας, φρίκη και κανιβαλισμός, κωμικά επεισόδια, σάτιρα και παρωδία των ταινιών τρόμου της δεκαετίας του 30: αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας του The Rocky Horror Picture Show.
Η αφήγηση μοιάζει να αντιγράφει, χωρίς αιδώ και με μια εμφανή δόση ειρωνείας και σαρκασμού, όλες τις παλιές ταινίες τρόμου τύπου Frankenstein. Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι ένα νιόπαντρο ζευγάρι, που -ως συνήθως- βρίσκει καταφύγιο σ' ένα κάστρο, στη διάρκεια μιας νύχτας με καταιγίδα. Όμως, το κάστρο στην πραγματικότητα είναι ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων, που έρχονται από τον πλανήτη Τρανσέξουαλ του Γαλαξία Τρανσυλβανία. Ο δε ιδιοκτήτης του κάστρου είναι ο συνήθης τρελός επιστήμονας. Έχει όμως επιπλέον μία μικρή ιδιαιτερότητα: είναι τραβεστί. Σκοπός της ζωής του: να κατασκευάσει έναν άνδρα-σκεύος ηδονής, έναν αφοσιωμένο υπηρέτη του σεξ, τον Rocky. Το νιόπαντρο ζευγάρι, μέσα σ' αυτήν την ατμόσφαιρα σεξουαλικής ελευθεριότητας, εκκεντρικότητας, τρόμου αλλά και φιληδονίας, θα αισθανθεί  αδύναμο και έτοιμο να υποκύψει στην αμαρτία (;). 
Βασισμένη σ' ένα βρετανικό θεατρικό μιούζικαλ, η ταινία οφείλει επίσης τη φήμη της και στο γεγονός ότι οι μεταμεσονύκτιες προβολές στις ΗΠΑ  συνιστούσαν ένα κινηματογραφικό χάπενινγκ: Οι φανατικοί θεατές ήταν ντυμένοι με τα κοστούμια των ηρώων και συνόδευαν τα τραγούδια της ταινίας. Έτσι κάθε προβολή της ήταν και μια ιδιόμορφη θεατρική παράσταση μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα, συνιστούσε έναν ιδιότυπο διάλογο ανάμεσα στους θεατές και στα επί της οθόνης διαδραματιζόμενα. Όμως αυτό το φαινόμενο, που συνόδευε τις προβολές της ταινίας είχε και μια άλλη όχι ευκαταφρόνητη συνέπεια: το τελικό αποτέλεσμα της προβολής εξαρτιόταν, πρώτα και κύρια, από την οπτική και κυρίως τη διάθεση των θεατών που την παρακολουθούσαν.  
Δ. Μ.

The Rocky Horror Picture Show
Σκηνοθέτης: Jim Sharman
Σενάριο: Jim Sharman,  Richard O'Brien ( βασισμένο σε θεατρικό μιούζικαλ του Richard O'Brien)
Παίζουν: Tim Curry (Dr. Frank-N-Furter), Susan Sarandon (Janet Weiss), Barry Bostwick (Brad Majors), Richard O'Brien (Riff Raff), Jonathan Adams (Dr. Everett V. Scott), Nell Campbell (Columbia), Peter Hinwood (Rocky), Meat Loaf (Eddie)
Διάρκεια: 100'
1975