του Wes Craven
wescrave.jpg

"Νομίζω ότι ο φόβος είναι ένα από τα πιο βασικά συναισθήματα της ζωής. Είναι κάτι το οποίο δεν μας αρέσει πολύ να το σκεφτόμαστε. Αλλά νομίζω ότι, αρκετά συχνά έχουμε μια πολύ παλιά ανάγκη να αντιμετωπίζουμε τους φόβους - ορισμένες φορές πηγαίνοντας στον “γύρο του θανάτου”, ορισμένες φορές πηγαίνοντας για ορειβασία, και τέλος ορισμένες φορές πηγαίνοντας σε μια ταινία και βλέποντας πράγματα που έχουν σχέση με πολύ βαθύτερους ψυχολογικούς φόβους".
Γουές Κρέιβεν

Οι παλιοί εφιάλτες επιστρέφουν πάλι, σ' αυτήν την ταινία του Γουές Κρέιβεν με ήρωα τον Φρέντι Κρούγκερ. Αφού επιχείρησε με την έκτη ταινία της σειράς Freddy's Dead: The Final Nightmare (1992) να βάλει ένα τέλος (;) στον εφιάλτη και τον τρόμο, ο σκηνοθέτης του Nightmare On Elm Street καταλήγει να κάνει, μ' αυτήν την ταινία, μια νέα εφιαλτική αρχή. Και επειδή τίποτε δεν τελειώνει, επειδή όλα συνεχίζονται, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας νέος εφιάλτης το ίδιο τρομακτικός με τους προηγούμενους.
Σχόλιο για την μυθολογία του Φρέντι Κρούγκερ και την απήχηση που είχε στο κοινό, η ταινία έχει ως κεντρικούς χαρακτήρες τόσο αληθινά πρόσωπα -όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης ή ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ινγκλαντ που υποδύεται τον Φρέντι- όσο και φανταστικά (όπως ο Φρέντι Κρούγκερ αυτοπροσώπως). Πραγματικότητα και μύθος διαπλέκονται, αφού η αφήγηση της ταινίας αναμειγνύει την πραγματικότητα -ο σκηνοθέτης που θέλει να γυρίσει μια ταινία - με φανταστικά στοιχεία, που η μυθολογία τρόμου του Φρέντι Κρούγκερ δημιούργησε. 
Το κεντρικό πρόσωπο, η ηθοποιός Χέδερ Λάνγκενκαμπ -πρωταγωνιστούσε στην πρώτη και στην τρίτη ταινία της σειράς-, βασανίζεται από εφιάλτες με ήρωα τον Φρέντι Κρούγκερ. Παντρεμένη πλέον και με ένα παιδί, νιώθει πάλι την απειλή να την πλησιάζει, αισθάνεται να βυθίζεται ξανά στους παλιούς εφιάλτες, να ζει ξανά τις παλιές ιστορίες.  Είναι η ύπαρξη μίας δαιμονικής φύσης, που η σειρά των ταινιών δημιούργησε, είναι το αιώνιο Κακό που ποτέ δεν νικήθηκε και το οποίο έρχεται ξανά απειλητικά στο προσκήνιο: Ο αγώνας ενάντια στο Κακό δεν σταματά ποτέ, η πάλη με τους δαίμονες των ονείρων είναι αέναη και συνεχής…
Δ.Μ.

Ο Νέος Εφιάλτης/ Wes Craven's New Nightmare
Σκηνοθεσία: Γουές Κρέιβεν (Wes Craven)
Σενάριο: Γουές Κρέιβεν (Wes Craven)
Φωτογραφία: Μαρκ Ίρβιν (Mark Irwin)
Μουσική: Τζ. Πήτερ Ρόμπινσον (J. Peter Robinson)
Παίζουν: Ρόμπερτ Ινγκλαντ (Robert Englund), Χέδερ Λάνγκενκαμπ (Heather Langenkamp), Μάικο Χιούτζες (Miko Hughes), Ντέιβιντ Νιούσομ (David Newsom), Γουές Κρέιβεν (Wes Craven), Μαριάν Μανταλένα (Marianne Maddalena)
Διάρκεια: 112'
ΗΠΑ, 1994