του Andrew Dominik
killing.jpg

Μια γκανγκστερική ταινία, από τον σκηνοθέτη της ταινίας The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, που εστιάζει στην ανθρώπινη εμμονή για το χρήμα και τον πλούτο.
Όταν κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας πόκερ οι συμμετέχοντες ληστεύονται, η Μαφία καλεί τον Jackie Cogan για να αποδώσει δικαιοσύνη. Ο Jackie πρέπει να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της ληστείας. Η αποστολή του περιπλέκεται από όσους συναντά: ένας ηλικιωμένος μεθυσμένος πληρωμένος δολοφόνος, κάποιοι γκάνγκστερ, ένας ζιγκολό…
Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα  Cogan's Trade του George V. Higgins. Στην ταινία παίζουν οι Brad Pitt, James Gandolfini, Ray Liotta.
Η ταινία διαδραματίζεται στην γκρίζα, μισοφωτισμένη πλευρά της κοινωνίας: σ' αυτόν τον μικρόκοσμο του εγκλήματος όπου η οικονομική κρίση μοιάζει αναπόφευκτη και διαρκής.
Ο αυστραλός σκηνοθέτης Andrew Dominik χρησιμοποιεί την ταινία του για να απεικονίσει την έντονη σχέση της αμερικανικής κοινωνίας με το χρήμα: ασκεί μια κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα εστιάζοντας στη "πιο βασική μορφή του".
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Andrew Dominik (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) δηλώνει: "Θεωρώ ότι οι γκανγκστερικές ταινίες αφορούν τον καπιταλισμό, γιατί σ' αυτό το κινηματογραφικό είδος είναι απόλυτα θεμιτό για όλους τους χαρακτήρες να υποκινούνται στις πράξεις τους αποκλειστικά και μόνο από την επιθυμία τους για το χρήμα. Νομίζω, ότι κατά κάποιο τρόπο, οι γκανγκστερικές ταινίες είναι το πιο ειλικρινές αμερικανικό κινηματογραφικό είδος, γιατί απεικονίζει τους Αμερικανούς όπως πραγματικά είναι. Ιδιαίτερα στο Χόλιγουντ, όπου οι άνθρωποι εστιάζουν πολύ στα χρήματα".
"Το σινεμά δεν είναι ένας τρόπος για να αφηγείσαι ιστορίες, αλλά μάλλον ένας τρόπος για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε με τον καλύτερο τρόπο τα τραύματα μας ", δηλώνει ο Andrew Dominik.

(πηγή δελτία τύπου Φεστιβάλ Καννών 2012)