του Rian Johnson
looper.jpg

Ταινία επιστημονικής φαντασίας, πιστή στις καλύτερες παραδόσεις του είδους, το Looper κατορθώνει να συνδυάσει μια εντυπωσιακή και συναρπαστική οπτική σύλληψη με κάτι πολύ περισσότερο και ουσιαστικότερο.
Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας, που διαδραματίζεται στο όχι και τόσο εγγύς μέλλον-το 2042,-, είναι ένας Looper, ένας επαγγελματίας δολοφόνος που δουλεύει για τη Μαφία. Τα θύματά του είναι πράκτορες από το μέλλον –από το 2072-, που στέλνονται στο παρελθόν –στο 2042- μέσω μιας χρονομηχανής – και ο Looper φροντίζει να τους εξοντώσει. Είναι ο καλύτερος στο είδος του, η μαφία τον πληρώνει καλά, ζει μια ωραία ζωή. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι ο επόμενος στόχος είναι ο ίδιος του ο εαυτός, ο Τζο δεν καταφέρνει να πατήσει τη σκανδάλη…
Ο σκηνοθέτης Rian Johnson δηλώνει σχετικά με την αφετηρία της ταινίας: «Έγραψα μιάμιση σελίδα ενός κειμένου που προοριζόταν για ταινία μικρού μήκους, με τα πιο βασικά στοιχεία: η μαφία του μέλλοντος, ο επαγγελματίας δολοφόνος, ο μελλοντικός του εαυτός που ταξιδεύει στο παρελθόν, και τους δύο εαυτούς που κυνηγιούνται μεταξύ τους σε όλη την πόλη – όλα αυτά ακούγοντας τη φωνή του πρωταγωνιστή σε voice over. Η σπίθα για να το μετατρέψουμε σε ταινία μεγάλου μήκους άναψε όταν βρήκα μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία, που αμέσως ενσωμάτωσα στην ιστορία».
Στον κατάλογο του Φεστιβάλ του Τορόντο 2012 σημειώνεται για την ταινία: «Ο Johnson με την πρώτη του ταινία Brick, όπου εισήγαγε με τρόπο ευρηματικό καταστάσεις  από τα φιλμ νουάρ μέσα σ’ ένα σχολικό περιβάλλον, αποκάλυψε ότι έχει ένα ταλέντο: κατορθώνει να δίνει σε παλιά κινηματογραφικά είδη μια νέα ώθηση. Ο Gordon-Levitt (που υποδύεται τον ρόλο του Looper), ο οποίος επέδειξε τη δεξιοτεχνία του στο Brick, κάνει εδώ πάλι το ίδιο, καθώς στέκεται σαν ίσος προς ίσον απέναντι στον πάντα εντυπωσιακό Willis. Υπενθυμίζοντας κλασικές ταινίες του  είδους όπως το Blade Runner, The Terminator και το 12 Monkeys, το Looper προσφέρει στον θεατή φουτουριστικές σκηνές καταδιώξεις που συναρπάζουν και καθηλώνουν, χωρίς να θυσιάζεται καθόλου η αιχμηρή ευφυΐα ή οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του» .