του William Friedkin
killerj1.jpg

Η ταινία του William Friedkin, ενός μάλλον παραγνωρισμένου σκηνοθέτη με ταινίες όπως το French Connection (1971) και The Exorcist (1973), είναι ένα πειραγμένο ιδιόμορφο νουάρ που διαδραματίζεται στο Τέξας και κυριαχείται από έντονες ειρωνικές αποχρώσεις. 
Αντιμέτωπος με χρέη, ο Chris Smith (το ρόλο υποδύεται ο Emile Hirsch), ένας Τεξανός έμπορος ναρκωτικών, αποφασίζει ότι η μόνη διέξοδος είναι να δολοφονήσει τη μητέρα του για να πληρωθεί με τα χρήματα της ασφάλειας. Μαζί με τον πατέρα του, Ansel - τον πρώην σύζυγος της μητέρας του Chris-, αποφασίζουν να προσλάβουν τον Joe Cooper (στο ρόλο ο Matthew McConaughey), έναν επί πληρωμή δολοφόνο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ντετέκτιβ της αστυνομίας. Το σχέδιο είναι ότι τα χρήματα θα πάνε στην αδελφή του Chris, Dottie (στο ρόλο η Juno Temple) που υποθέτουν ότι είναι ο δικαιούχος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής της μητέρας. Όμως, ο Joe ζητάει προκαταβολή για τη… «δουλειά» και αφού ο Chris δεν έχει να του δώσει, παίρνει ως εγγύηση την ελκυστική αδερφή του Chris, την Dottie. Και μέχρι να πληρωθεί ο Joe, η Dottie … δεν επιστρέφεται!
Όμως η εξέλιξη των γεγονότων δεν είναι η αναμενόμενη, και η τροπή απρόβλεπτη… 
killerj2.jpgΒίαιη και σκοτεινή σε μια πρώτη προσέγγιση, η ταινία είναι γεμάτη από μνήμες από τα νουάρ μυθιστορήματα του Jim Thompson, αλλά και από τη γοτθικής υφή μυθολογία του Αμερικάνικου Νότου, ωστόσο η οπτική του σκηνοθέτη απέναντι σ’ αυτή τη μυθολογία και στους χαρακτήρες είναι κατά βάση σαρκαστική και ειρωνική.
Το σενάριο είναι μια διασκευή του γραμμένου το 1993 θεατρικού έργου του Tracy Letts, βραβευμένου με Pulitzer για το August: Osage County. 
Ο σκηνοθέτης William Friedkin δηλώνει: «Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο Καλό και το Κακό -και μέσα σ’ όλους μας υπάρχει πάντα η δυνατότητα για το Κακό. Η ταινία διαδραματίζεται στο σύγχρονο κόσμο, και τίποτε πλέον δεν με σοκάρει  σ’ αυτόν. Ακριβώς γι' αυτό μπόρεσα να προσεγγίσω όσα συμβαίνουν στην ταινία. Υπάρχουν αρκετά δυσάρεστα που συμβαίνουν και η ταινία Killer Joe διερευνά συμπεριφορές και στάσεις που μερικές φορές είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Πάρα πολύ λίγα απ’ όσα μας συμβαίνουν στη ζωή μπορούμε να ελέγξουμε.  Όλοι οι χαρακτήρες στο Killer Joe προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Ο Joe είναι ένας από μηχανής Θεός, μια δύναμη της φύσης που έρχεται από έξω και επηρεάζει τις ζωές όλων των άλλων με τους οποίους έρχεται. Ωστόσο είναι αυτοί που τον κάλεσαν, που του άνοιξαν την πόρτα. Όπως κάποιοι ανοίγουν την πόρτα τους στο Θεό... ή κάποιοι άλλοι στον διάβολο…».