των Gary Trousdale & Kirk Wise
hunchba.jpg

Ο Κουασιμόδος, ένας παραμορφωμένος κωδωνοκρούστης στην Παναγία των Παρισίων, είναι τρελά ερωτευμένος με την γοητευτική Εσμεράλδα. Όμως αυτή δεν ανταποκρίνεται στα αισθήματα του, καθώς είναι ερωτευμένη με άλλον.
Άλλος ένας κρίκος σε μια αλυσίδα ταινιών (Βασιλιά των λιονταριών, Αλλαντίν, Ποκαχόντας) της εταιρίας Ντίσνεϋ/ Disney, το φιλμ είναι ένα τυπικό δείγμα των ταινιών κινουμένων σχεδίων του στούντιο Ντίσνεϋ: μια προσαρμογή του μυθιστορήματος του Βίκτωρα Ουγκό/ Victor Hugo στις φόρμες και τις απαιτήσεις μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων (animation).
Αν κάτι χαρακτηρίζει τις παραγωγές του στούντιο Ντίσνεϋ είναι ότι όλες τους αποτελούν μιούζικαλ-animation: όπου η εικόνα ελεύθερη από τους περιορισμούς μιας συμβατικής ταινίας, χορογραφεί την μουσική του Αλαν Μένκεν/ Alan Menken. Εδώ οι σκοτεινοί τόνοι -απόρροια της γοτθικής ατμόσφαιρας του μυθιστορήματος συνυπάρχουν τόσο τους κωμικούς χαρακτήρες, όσο και με τα στοιχεία μιούζικαλ στα οποία αναφερθήκαμε. Ανεξάρτητα όμως από τα προηγούμενα η ταινία είναι σταθερά προσανατολισμένη στην οπτική ικανοποίηση του παιδικού(και όχι μόνο) κοινού της.
Ακούγονται οι φωνές των: Tom Hulce, Demi Moore, Tony Jay, Kevin Kline.

Δ.Μ.