του Danny DeVito
matilda.jpg

Η Ματίλντα είναι ένα αξιολάτρευτο, προικισμένο  και πανέξυπνο κορίτσι. Είναι μια μικρή ιδιοφυΐα. Δυστυχώς όμως οι γονείς της, όντας απασχολημένοι με τη βαρετή ζωή τους, δεν μπορούν να την καταλάβουν. Στο σχολείο έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή και άκαρδη διευθύντρια. Μέσα σ’ αυτήν την κόλαση, μοναδική παρηγοριά για την Ματίλντα είναι η δασκάλα της, μια πραγματική φίλη που βλέπει τις ικανότητές της και προσπαθεί να την βοηθήσει...
Ο σκηνοθέτης Ντάνι Ντε Βίτο/ Danny DeVito, με ένα ενδιαφέρον παρελθόν σε ταινίες ενηλίκων (Πέτα την Μαμά απο το Τρένο/ Throw Momma from the Train, Πόλεμος των Ρόουζ/  The War of the Roses), εδώ προσεγγίζει τον κόσμο των παιδιών. Πίσω από τις εικόνες της ταινίας υπάρχει μια κωμωδία, που μιλά με ευαισθησία για την εσωτερική δύναμη κάθε παιδιού, για τη διάθεση του να αλλάξει τον κόσμο. Οι κωμικοί τόνοι είναι απόρροια τόσο της κωμικής φιγούρας του σκηνοθέτη ηθοποιού (στο ρόλο του πατέρα της Ματίλντας), όσο και του κοινού της ταινίας: απευθύνεται στην παιδική ηλικία.
Το σενάριο βασίζεται σ’ ένα βιβλίο του σημαντικού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Roald Dahl (Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο, Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας).

Δ.Μ.