του Brian De Palma
carlitos.jpg

Μια ταινία που εν έτει 1993 αναβιώνει την αίσθηση και το περιεχόμενο ενός ξεχασμένου κινηματογραφικού είδους: του φιλμ νουάρ.
Ένας γκάνγκστερ αποφυλακίζεται και προσπαθεί να στήσει πάλι τη ζωή του, απομακρυνόμενος από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος του. Όταν όμως ένας φίλος του ζητήσει την βοήθεια του, τα φαντάσματα του παρελθόντος θα επιστρέψουν...

“ESCAPE TO PARADISE”: η διαφημιστική αφίσα στο τοίχο προτρέπει τον ήρωα (Al Pacino) να απαρνηθεί το παρελθόν του, να αρνηθεί τους κωδικές τιμής, που τον προσδιορίζουν ως γκάνγκστερ και να επιχειρήσει την έξοδο: δέσμιος του παρελθόντος, αλλά και της ηθικής του, μοιάζει ανίκανος να αντιπαρατεθεί στην προδιαγεγραμμένη πορεία των πραγμάτων. Στην ταινία του Brian De Palma/ Μπράιν Ντε Πάλμα, ο ήρωας έχει να συνδιαλεχθεί με τις επιταγές του πεπρωμένου του, με τις εντολές του μοιραίου. Όμως ο δρόμος του Carlito - που ο ήρωας θα τον βαδίσει, με συνέπεια και επιμονή, μέχρι το τέλος- έχει στο τέρμα του μόνο πόνο και θάνατο. Στον ερμητικά κλειστό κόσμο του Carlito, ο παράδεισος δεν είναι επίγειος, δεν υπάρχει οδός διαφυγής προς αυτόν, δεν υπάρχει ανακούφιση, η απόδραση είναι μάταιη και αδύνατη...

Πεπρωμένο και μοίρα, αυτά είναι τα δεσμά του τραγικού ήρωα. Απαισιόδοξη και “μαύρη”, η ταινία ακολουθεί την παράδοση των κλασσικών χολιγουντιανών ταινιών. Εδώ τα στερεότυπα ενός κλασικού κινηματογραφικού είδους του «νουάρ» αποκτούν ξανά το χαμένο, από τη φθορά του χρόνου, δραματουργικό τους περιεχόμενο και την επικαιρότητα τους.

Η μουσική υπόκρουση της ταινίας συγκροτείται από τη μουσική Disco, μια επιλογή από τις καλύτερες χορευτικές επιτυχίες της δεκαετίας του 70. Μεταξύ των οποίων ακούγονται επιτυχίες από τα συγκροτήματα και τραγουδιστές KC and the Sunshine Band, Marc Anthony, The O'Jays, Cheryl Lynn, Labelle, The O'Jays.    
Η ταινία σημαδεύεται από την στιβαρή παρουσία του Αλ Πατσίνο/ Al Pacino στον κεντρικό ρόλο.
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στα μυθιστορήματα Carlito's Way και After Hours του Edwin Torres.
Μια από τις καλύτερες ταινίες του Brian De Palma, ενός από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του Χόλιγουντ.

Δ.Μ.