του Robert Zemeckis
forrest.jpg

Μια επική στη στόχευσή της ταινία που διατρέχει την αμερικάνικη ιστορία και όπου το κωμικό στοιχείο αναμειγνύεται με το δραματικό.
Ένας μειωμένης νοημοσύνης Αμερικάνος, έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης Αμερικανικής ιστορίας. Χωρίς να έχει συναίσθηση, ούτε του χρόνου, αλλά ούτε και του χώρου, κατορθώνει να επιβιώσει, σε πείσμα των προβλέψεων και των αντιξοοτήτων.
Η σκηνοθεσία του Robert Zemeckis καταφέρνει να διαχειριστεί με επιτυχία ένα δύσκολο (για κινηματογραφική ταινία) πρόσωπο -ένα άτομο μειωμένης ευφυΐας που υποδύεται ο Tom Hanks- και να το κάνει συμπαθητικό στο βλέμμα του θεατή. Ο λόγος: σ’ ένα κόσμο απόλυτα κυνικό, ο ήρωας επικοινωνεί με τον περιβάλλον του μέσα από το συναίσθημα και τη συγκίνηση, ενώ η προσωπικότητα του διαθέτει έντονα στοιχεία παιδικότητας και αθωότητας. Η περιπλάνηση στην αμερικάνικη ιστορία -σχηματική και επιφανειακή-, αφήνει μάλλον αδιάφορο, έναν ευρωπαίο θεατή, όχι όμως έναν αμερικάνο.
Η ταινία έκανε μια σαρωτική παρουσία στην τελετή των Όσκαρ 1995: κέρδισε έξι βραβεία μεταξύ των οποίων Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ανδρικού Ρόλου, Σεναρίου.
Τα ειδικά εφέ σε διάφορες σκηνές -μεταξύ των οποίων ο ήρωας εμφανίζεται μαζί με τον Ρόμπερτ Κένεντι ή ο φίλος του εμφανίζεται χωρίς πόδια- αποτελούν μια σημαντική καινοτομία για την εποχή της.
Τα τραγούδια της ταινίας αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές κλασσικών ροκ (και όχι μόνων) τραγουδιών που μεταξύ των άλλων ερμηνεύουν οι Elvis Presley, Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Lynyrd Skynyrd, Three Dog Night, The Byrds, The Doors, Jimi Hendrix, The Mamas And The Papas, The Doobie Brothers, Simon & Garfunkel, κ.α.

Δ.Μ.