του John Lasseter
toystory.jpg

Μια καινοτόμα ταινία κινουμένων σχεδίων της εταιρείας Pixar Animation Studios, που για τη δημιουργία της έχουν χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Όλη η ταινία είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη μέσα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή: ένα εντυπωσιακό δείγμα computer animation.
Απ ’όλα τα παιχνίδια του Αντι, ο Γούντι ο καουμπόη, είναι το αγαπημένο του. Όταν όμως του φέρνουν ως δώρο, τον αστροναύτη Μπαζ Λάιτγιαρ, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ο Γούντι αισθάνεται παραγκωνισμένος, καθώς τα άλλα παιχνίδια (αλλά και ο Αντι) στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον νεοφερμένο. Αποφασίζει να προασπίσει την θέση του...
Παρ’ όλο που πρόκειται για μια ταινία κινουμένων σχεδίων προσανατολισμένη σ’ ένα παιδικό κοινό, δεν θα συναντήσουμε το συνήθη διδακτισμό και την αφόρητη ηθικολογία των ταινιών του Ντίσνεϋ. Η σκηνοθεσία της ταινίας στρέφεται περισσότερο στη σχεδίαση των χαρακτήρων και τη σύγκρουση ανάμεσα στον αφελή Μπάζ και τον κυνικό Γούντι. Ο σκηνοθετικός χειρισμός του μύθου και η αφήγηση, κάνουν τον θεατή να ξεχάσει ότι παρακολουθεί μια ταινία computer animation.

Δ.Μ.