του Mel Gibson
bravehe.jpg

Μια επική ταινία, βιογραφία μιας ιστορικής προσωπικότητας του 13ου αιώνα.
Ο Σκωτσέζος Γουίλιαμ Γουάλλας/ William Wallace έχει χάσει τον πατέρα του, όταν ήταν παιδί και αργότερα την γυναίκα που αγαπούσε. Υπεύθυνοι για αυτές τις δολοφονίες είναι οι Εγγλέζοι κατακτητές. Ο Γουίλιαμ Γουάλλας ξεκινά ένα αγώνα ενάντια στους κατακτητές και γρήγορα έρχεται αντιμέτωπος με τις εσωτερικές έριδες και τις προσωπικές φιλοδοξίες των συμπολεμιστών του. Τελική κατάληξη του αγώνα ενάντια στους κατακτητές η προδοσία...
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στην πραγματική ζωή του Γουίλιαμ Γουάλλας, εθνικού ήρωα της Σκοτίας. Η αφήγηση της ταινίας επικεντρώνεται λιγότερο στις όποιες ιστορικές διαστάσεις του μύθου και περισσότερο στα θεαματικά στοιχεία αλλά και στο απαραίτητο για το κινηματογραφικό αυτό είδος ρομαντικό ειδύλλιο. Το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από επικούς τόνους -απόρροια της πλήρους κυριαρχίας του θεάματος, πάνω στην Ιστορία.
Βραβευμένη με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας, η ταινία χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος παραγωγής της ταινίας που είναι ιδιαίτερα εμφανές στις σκηνές μάχης και στα ρεαλιστικά ντεκόρ.

Δ.Μ.