του Bryan Singer
usualsu.jpg

Οι “συνήθεις” ύποπτοι που συλλαμβάνονται, ένα πλοίο που παίρνει φωτιά, μια αποτυχημένη κομπίνα, ένας ντετέκτιβ που προσπαθεί να βρει την αλήθεια. Πίσω και πέρα απ ’όλα αυτά, βρίσκεται ο διαβόητος Κάιζερ Σόζε. Ποίος πραγματικά είναι και τι θέλει;
Συνεχείς αναδρομές της αφήγησης στο παρελθόν, διηγήσεις που διαρκώς αναιρούν και ανατρέπουν τις μέχρι τότε σχηματισθείσες εντυπώσεις, αυτά τα δύο χαρακτηρίζουν την ταινία. Βασικός στόχος της σκηνοθεσίας είναι η παγίδευση του θεατή μέσα στον δαίδαλο της αφήγησης. Η παραπλάνηση (και η αποπλάνηση) του θεατή στηρίζεται όχι μόνο στην δεδομένη ευπιστία του, αλλά και στην συναισθηματική του συνενοχή με τα δρώμενα του μύθου.
Το ερώτημα της ταινίας, που διαρκώς επανέρχεται στην αφήγηση, έχει μόνο μία απάντηση: ο πραγματικός Κάιζερ Σόζε είναι ο σκηνοθέτης και η παγίδα που στήνει στον θεατή είναι το ίδιο το σινεμά και οι εικόνες του. 
Το ιδιοφυές, αινιγματικό και δαιδαλώδες, σενάριο του Κρίστοφερ ΜακΚουάρι/ Christopher McQuarrie βραβεύτηκε με Όσκαρ.
Η ταινία υποστηρίζεται από την παρουσία μίας ομάδας πολύ καλών (αλλά όχι πολύ γνωστών) ηθοποιών στους δεύτερους ρόλους: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Benicio del Toro, Chazz Palminteri, Kevin Pollak, Pete Postlethwaite. Ο Κέβιν Σπέισι/ Kevin Spacey που υποδύεται ίσως τον πιο κομβικό ρόλο της ταινίας, βραβεύτηκε με Όσκαρ Β! ανδρικού ρόλου.

Δ.Μ.