των Ethan Coen & Joel Coen
truegr2.jpg
Το μυθιστόρημα "True Grit" πάνω στην οποία βασίζεται η ταινία των Ethan Coen & Joel Coen είναι το δεύτερο (από τα πέντε συνολικά) του Τσαρλς Πόρτις (Charles Portis) μετά το "Norwood". Θεωρείται το αριστούργημα του συγγραφέα, τον οποίο μάλιστα συγκρίνουν γι' αυτό το βιβλίο με τον Μαρκ Τουέιν όσον αφορά στο καυστικό χιούμορ, την ανεξάρτητη ηρωίδα και τα αμιγώς αμερικανικά θέματα που πραγματεύεται. Το μυθιστόρημα έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο.
Οι αδελφοί Ethan Coen & Joel Coen είχαν διαβάσει τα μυθιστορήματα του Πόρτις και θεώρησαν πως το "True Grit" ήταν το καταλληλότερο για να το μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη, καθώς αφενός η πρωταγωνίστρια έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους Κοενικούς πρωταγωνιστές και αφετέρου είναι μια ιστορία γουέστερν που είναι και το αγαπημένο είδος των Κοέν. Αλλωστε, τα αδέλφια είναι κατηγορηματικά όταν λένε πως δεν πρόκειται για remake της ταινίας του 1969, αλλά για δική τους πρωτότυπη κινηματογραφική ανάγνωση του μυθιστορήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτότυπη ταινία του 1969 με τον τίτλο True Grit σκηνοθετήθηκε απο τον Henry Hathaway. Σ' αυτήν πρωταγωνιστεί ο John Wayne στο ρόλο του σερίφη Rooster Cogburn και γι' αυτό τον ρόλο βραβεύτηκε με το μοναικό Οσκαρ της καρίερας του.
truegr1.jpgΑπό την αρχή της προσαρμογής του μυθιστορήματος οι αδελφοί Κοέν ήξεραν πως ήθελαν για πρωταγωνιστή της ταινίας τον Τζεφ Μπρίτζες (Jeff Bridges), με τον οποίον είχαν συνεργαστεί και το 1998 στην "κλασική- πλέον ταινία τους The Big Lebowski. Η προσέγγιση του Τζεφ Μπρίτζες δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη του Τζον Γουέιν, αφού και η ταινία των Κοέν δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη του 1969. «Ο Ρούστερ είναι με το ένα πόδι από την πλευρά του νόμου και με το άλλο στην εντελώς αντίθετη πλευρά. Αλλά έχει αυτό ακριβώς που αναζητά η νεαρή ηρωίδα: αληθινό θράσος, αφού, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα δεν το βάζει ποτέ του κάτω, αλλά πολεμά μέχρι τέλους.» σχολιάζει ο πρωταγωνιστής για το ρόλο του.
Ο ηθοποιός Μπάρι Πέπερ (Barry Pepper) ο οποιός έχει συμμετέχει στις ταινίες Saving Private Ryan, Enemy of the State, The Green Mile, We Were Soldiers, 25th Hour, Flags of Our Fathers, σχολιάζει σχετικά: «Οι διάλογοι στο μυθιστόρημα μοιάζει με καουμπόικη ποίηση δια χειρός Σαίξπηρ. Και αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι το πόσο ακριβής και πιστή στη γλώσσα είναι η προσαρμογή των Κοέν. Ο τρόπος που χειρίστηκαν το υλικό του Πόρτις είναι αξιοθαύμαστος.»
Ο Ματ Ντέιμον (Matt Damon) επισημαίνει «Δεν είχα διαβάσει ποτέ μου το μυθιστόρημα μέχρι που μου το έδωσαν οι Κοέν. Είναι ένα φανταστικό Αμερικανικό μυθιστόρημα και πρέπει να έχει την ανάλογη αναγνώριση. Η προσαρμογή των Κοέν είναι άψογη. Χρησιμοποίησαν τους αυθεντικούς διαλόγους και έχουν συλλάβει πλήρως το πνεύμα του Πόρτις αναφορικά με τον τρόπο που μιλούσαν τότε που λαμβάνει χώρα η δράση. Με ενθουσίασε και με παρέσυρε. Αλλά συνεχώς νιώθεις τη φωνή των Κοέν γιατί είναι τόσο ισχυροί καλλιτέχνες.»

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)