των Ethan Maniquis & Robert Rodriguez
machete2.jpg
Όταν το 2007 ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Ρόμπερτ Ροντρίγκες (Robert Rodriguez) κυκλοφόρησαν στην Αμερική την ταινία 'Grindhouse', δηλαδή τα φιλμ 'Death Proof' και 'Planet Terror' σε κοινή προβολή, τη συνόδεψαν με ένα ψευδο-τρέιλερ για μια υποτιθέμενη ταινία με τίτλο 'Machete'.
Στην πραγματικότητα ο Ροντρίγκες είχε την ιδέα για το συγκεκριμένο φιλμ στην αρχή της δεκαετίας του '90, όταν προετοιμαζόταν για τα γυρίσματα του έργου 'Desperado'. «Σκέφτηκα ότι δεν υπήρχαν ταινίες δράσης με κεντρικό ήρωα κάποιον Λατινοαμερικάνο» θυμάται ο σκηνοθέτης. «Και αργότερα, τα έργα του Τζον Γου λειτούργησαν σαν πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο για το λατινοαμερικάνικο χώρο».
Ο Ροντρίγκες βρήκε τον ιδανικό Ματσέτε στο πρόσωπο του Ντάνι Τρέχο (Danny Trejo), κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του 'Desperado': «παρότι λίγοι γνώριζαν για το 'Desperado' κι ενώ ο ρόλος του Τρέχο στο έργο ήταν πολύ μικρός, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έσπευδαν στα γυρίσματα για να τον δουν. Η φυσιογνωμία του είναι απίστευτη και αμέσως κατάλαβα ότι είχα ανακαλύψει τον Ματσέτε».
machete1.jpgΠαρά την επική της αίσθηση και τα αμέτρητα πιστολίδια, η ταινία ολοκληρώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξηγεί ο Ροντρίγκες: «Γυρίσαμε το έργο πολύ γρήγορα, γιατί έτσι ήξερα ότι θα εξασφάλιζα την ενέργεια που ήταν απαραίτητο συστατικό του φιλμ. Δε χαλαρώσαμε στιγμή». Οι κινηματογραφόφιλοι σίγουρα θα απολαύσουν το άγριο κυνηγητό του Ματσέτε που αποδεικνύει, όπως παραδέχεται και ο Ροντρίγκες, ότι «ένας δημιουργός δεν πρέπει ποτέ να πετάει τις ιδέες του, γιατί αν είναι πράγματι καλές, θα βρουν έναν τρόπο να ξαναγυρίσουν».
«Ο Ματσέτε δε μιλάει πολύ, όταν όμως ανοίγει το στόμα του, κάποιος πρέπει να πεθάνει» λέει ο Τρέχο για το ρόλο του. Ή, όπως τον περιγράφει ένας άλλος χαρακτήρας του έργου, ο Ματσέτε «είναι η CIA, το FBI, και η DEA (δίωξη ναρκωτικών) μαζί, τυλιγμένα σε ένα σκληρό μπουρίτο». Το όνομα του ήρωα προέρχεται από το αγαπημένο του όπλο, ένα ειδικό τύπο μαχαιριού – αν και στην πράξη ο Ματσέτε κουβαλάει γύρω στα 44 διαφορετικά μαχαίρια, σε ειδικές θήκες μέσα στο δερμάτινό του. Το πάθος του για τα μαχαίρια τον βγάζει ασπροπρόσωπο και στις πιο δύσκολες καταστάσεις: για παράδειγμα, στη σκηνή του νοσοκομείου που σίγουρα θα συζητηθεί, ο Ματσέτε ξεκοιλιάζει έναν αντίπαλό του και χρησιμοποιεί τα έντερά του για να αποδράσει. Από ότι φαίνεται τα μαχαίρια είναι στο “κάρμα” του Τρέχο, αφού σε όλες τις ταινίες του Ροντρίγκες οι ήρωες που υποδύεται χρησιμοποιούν σταθερά κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.

(πηγή δελτίο τύπου )