του Woody Allen
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
vicky2.jpg

Όταν ξεκίνησα να γράφω το σενάριο δεν είχα καμία άλλη πρόθεση παρά να γράψω μια ιστορία στην οποία η Βαρκελώνη να’ ναι ο χαρακτήρας κλειδί. Ήθελα να εστιάσω σε μια πόλη που αγαπούσα πολύ. Πέρα από την εξαιρετική ομορφιά της έχει μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Πόλεις όπως το Παρίσι ή η Βαρκελώνη είναι οι μοναδικές όπου μια ιστορία όπως αυτή μπορεί να συμβεί.
(…) Υπάρχουν στιγμές στην επαγγελματική μου ζωή που συναντώ μια ηθοποιό της οποίας τα χαρακτηριστικά με εμπνέουν. Η Scarlett Johansson είναι πολύ έξυπνη, σέξι και ταλαντούχα και μπορεί να παίξει μια μεγάλη γκάμα ρόλων. Επιπλέον είναι πνευματώδης και ανακαλύπτει ατάκες που με εντυπωσιάζουν. Όσο για την Penelope Cruz είναι μια δύναμη της φύσης, όπως ακριβώς είναι και ο χαρακτήρας που υποδύεται η Maria Elena. Είναι όμορφη και απίστευτα σέξι μ’ ένα τρόπο μοναδικό. Και φυσικά είναι εξαιρετική ηθοποιός. Προφανώς –όσον αφορά την επιλογή των ηθοποιών- είχα ότι ήθελα.
(…) Έκανα την ταινία ρομαντική γιατί ήθελα η τραγική της πλευρά να διεισδύσει μέσα σου χωρίς να μπορείς να το αντιληφθείς. Ήθελα ο θεατής να απολαύσει να απολαύσει μια ρομαντική ιστορία, να δει, να βιώσει τον έρωτα και ήθελα επίσης να γελάσει. Ωστόσο στο τέλος ήθελα να υπάρχει μια αίσθηση πόνου και θλίψης. Δεν ήθελα να κάνω την ταινία απόλυτα τραγική, αλλά τραγική μ’ ένα πιο έμμεσο τρόπο.
(…) Ξέρετε το να ‘χεις σχέση μ’ ένα πρόσωπο είναι ήδη αρκετά δύσκολο. Όταν τα πρόσωπα με τα οποία έχεις σχέση είναι δύο και προσπαθείς να βρεις λύσεις τότε όλα είναι πιο περίπλοκα. Στα πρόσωπα της ταινίας η χημεία είναι σωστή και μπορούν να χειριστούν την κατάσταση. Στην πραγματική ζωή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν επιβιώσουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις με κανένα σοβαρό τρόπο. Σε μια ταινία όμως μπορείς να το κάνω γιατί ασχολούμαι με πρόσωπα που υπερβαίνουν την πραγματικότητα.

(δηλώσεις στις σημειώσεις για την παραγωγή και σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών 2008).


vicky1.jpg