του Charlie, Kaufman
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
syne2.jpg
Charlie Kaufman, σκηνοθέτης
Μ’ αρέσουν τίτλοι που είναι λίγο δύσκολο να τους καταλάβεις. Τη τελευταία ταινία που δούλεψα (ως σεναριογράφος) την ονόμασα Eternal Sunshine of a Spotless Mind επειδή είναι πραγματικά δύσκολο να θυμάσαι ένα τέτοιο τίτλο, δεν μπορείς να το θυμάσαι για πολύ καιρό. Τώρα όλοι φαίνεται ότι μπορούν να τον θυμηθούν έτσι σκέφθηκα να κάνω τον κόσμο να μάθει να προφέρει και κάποιες άλλες λέξεις.
(…)Μ’ ενδιαφέρουν τα όνειρα και ο τρόπος που αφηγούμαστε ιστορίες στα όνειρα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής ότι αυτή η ταινία δεν είναι ένα όνειρο, έχει όμως τη δομή ενός ονείρου. Σ’ ένα όνειρο μπορεί να αρχίσεις να πετάς και αυτό να μην σου φαίνεται καθόλου ασυνήθιστο. Η αντίδραση σου δεν είναι αυτή που θα είχες αν ήσουν ξύπνιος στον κανονικό κόσμο. Πρέπει ο θεατής να αποδεχθεί οτιδήποτε συμβαίνει στην ταινία. Φυσικά αυτά είναι κάτι που δεν συμβαίνουν στην αληθινή ζωή: είμαστε μέσα σε μια ταινία.
(..)(Το να σκηνοθετείς). Δεν είναι κάτι τρομερό. Σίγουρα υπήρχαν στιγμές άγχους κατά τα γυρίσματα ωστόσο μ’ αρέσει να δουλεύω με τους ηθοποιούς, μ’ αρέσει να συζητάω σχετικά με το τι χρειάζεται για να δημιουργήσεις ένα χαρακτήρα. Ο τρόπος που γράφω είναι μια διαδικασία χωρίς στόχο: έχω κάτι που μου προκαλεί το ενδιαφέρον και αποφασίζω να το διερευνήσω…
syne1.jpgΗ διαφορά ανάμεσα στο γράψιμο και τη σκηνοθεσία είναι ότι με τη σκηνοθεσία έχεις μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων που εμπλέκονται στην ταινία. Ποτέ δεν πρόκειται να σκηνοθετήσω κάποιον ο οποίος να’ ναι σαν εμένα, που να παίζει όπως εγώ. Η περίπτωση του Phil (Seymour Hoffman) σχετικά με τον χαρακτήρα που υποδύεται είναι μια συνεργασία αυτής της μορφής. Ο χαρακτήρας του διαμορφώθηκε μέσα από μια συνεργασία: το σενάριο ήταν ήδη έτοιμο και ήταν η συνεργασία που έδωσε ζωή στο χαρακτήρα.

Spike Jonze, παραγωγός
Το σενάριο ήταν πολύ καλό και όμως κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αποκαλύφθηκαν καινούρια στοιχεία. Πάντα ήμασταν πιστοί στο σενάριο, ωστόσο όμως αν κάτι ενδιαφέρον εμφανιζόταν στα γυρίσματα τότε το δοκιμάζαμε.
Βλέποντας τον Charlie να εργάζεται ως σεναριογράφος/ σκηνοθέτης ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Συνεχώς εμφανίζει κάτι που έχει γράψει και το οποίο είναι πολύ καλό για να λύσει ένα πρόβλημα –παραμένοντας ωστόσο πιστός στις προθέσεις του αλλά όντας ανοιχτός.

(δηλώσεις σε συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ Καννών 2008).