των Larry Charles & Bill Maher
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
religul1.jpg
Bill Maher (Μπιλ Μάερ) (σεναριογράφος)
Από το 1993 που ξεκινήσαμε το Politically Incorrect, εδώ δηλαδή και πάνω από μιάμιση δεκαετία, είχα τη χαρά να κάνω την οργανωμένη θρησκεία έναν από τους πιο δημοφιλής στόχους μου. πολύ συχνά έχω αναγκαστεί να εξηγήσω στον κόσμο ότι "δεν χρειάζεται να διακωμωδήσω εγώ τη θρησκεία, το καταφέρνει μόνη της." Απλά μετά, την διακωμωδώ κι εγώ, έτσι για την πλάκα.
Αυτή την περίοδο που φανατικοί της θρησκείας όπως ο Τζορτζ Μπους και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν καταλαμβάνουν τον κόσμο, μου φάνηκε ότι το συγκεκριμένο θέμα – η απομυθοποίηση δηλαδή του θείου – χρειαζόταν ένα ευρύτερο, πιο επίμονο και εστιασμένο κοινό από αυτό της νυχτερινής τηλεόρασης. Ήθελα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ το οποίο όμως, να είναι αστείο. Η συγκεκριμένη ταινία προσπαθεί πραγματικά να είναι αστεία και καυστική.
Και από ποιον θα ζητούσα να με σκηνοθετήσει σε μια τέτοια επική αναζήτηση; Μόνο από έναν, τον Λάρι Τσαρλς. Ελπίζω ότι μαζί καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας την αναζήτηση αυτή. Και αυτό δεν ήταν και τόσο δύσκολο, δεδομένου ότι από κωμικής πλευράς τουλάχιστον, η θρησκεία σαν θέμα σου αφήνει πολύ έδαφος.
Ως κωμικό, το θέμα της θρησκείας ανέκαθεν με ενδιέφερε – ήταν η πιο εύκολη πηγή αστείων. Και νομίζω ότι αυτό κάτι λέει: οι κωμικοί πάντα αναζητούν πράγματα που δεν έχουν λογική, που είναι παράλογα.
Ακόμα και στις αρχές της καριέρας μου, τα νούμερα που προκαλούσαν το περισσότερο γέλιο και μου εξασφάλιζαν την επόμενη εμφάνισή μου στο Tonight Show ήταν αυτά που είχαν θέμα τη θρησκεία."
Η πολιτική είναι πλούσια πηγή, αλλά ακόμα και οι πολιτικοί – όσες γελοιότητες κι αν κάνουν – δεν πλησιάζουν καν τους Μορμόνους, που υπόσχονται στα ζευγάρια ότι μετά θάνατον τους περιμένει ένας ολόκληρος πλανήτης να τον κυβερνήσουν αν φροντίσουν να έχουν έναν καλό γάμο όσο ζουν. Σου δίνουν πλανήτη – πώς άλλοι σου δίνουν πιστοποιητικό ότι ένα αστέρι έχει πάρει το όνομά σου; Αυτοί σου δίνουν το ίδιο το άστρο!
Ελάτε μαζί μου στην τελική αναμέτρηση ανάμεσα στην ευφυΐα και τη βλακεία που θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Σύντομα σε μια αίθουσα ψευδών ειδώλων κοντά σας.
religul2.jpg
Larry Charles (Λάρι Τσαρλς) (σκηνοθέτης)
OK. Ένας Θεός, ένας γέρος Θεός που ζει στο διάστημα αποφασίζει να δημιουργήσει τον πρώτο άνθρωπο από χώμα και μετά πλάθει την πρώτη γυναίκα από το πλευρό του. Αυτοί οι δύο μπορούν να ζήσουν για πάντα αρκεί να μην φάνε τον απαγορευμένο καρπό από το δέντρο της γνώσης. Η γυναίκα όμως, παρασύρεται από ένα φίδι που μιλάει και το τρώει και η ανθρωπότητα γίνεται καταραμένη. Ή η άλλη ιστορία... Αυτός ο ίδιος Θεός που ζει στον ουρανό και έχει δύναμη επί των πάντων, αποφασίζει ότι θέλει έναν γιο. Έτσι καθιστά έγκυο μια γυναίκα η οποία όμως, παραμένει παρθένα. Και το παιδί που γεννιέται μπορεί να περπατήσει πάνω στο νερό και να αναστήσει νεκρούς. Ο πατέρας του όμως, ο Θεός που ζει στον ουρανό, τον στέλνει σε μια αποστολή αυτοκτονίας για να σώσει την ανθρωπότητα. Και αφού πεθάνει, ανασταίνεται και πηγαίνει στο διάστημα για να είναι με τον πατέρα του (σημείωση: πατέρας και γιος είναι ένα και το αυτό).
Οι ελληνικοί μύθοι; Η τελευταία ταινία του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"; Η τελευταία ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney; Όχι! Αυτά είναι τα θεμέλια των Δυτικών θρησκειών. Τα επίμονα και ασταθή συστήματα πεποιθήσεων, στα οποία βασίζεται ο πολιτισμός μας.
Τι πιστεύεις, γιατί το πιστεύεις και γιατί νιώθεις την ανάγκη να το πιστέψεις; Μπορούμε να είμαστε καλοί χωρίς Θεό; Η θρησκεία είναι μια κλήση ή πνευματική ασθένεια; Ο Ιησούς, ο Μωυσής και ο Μωάμεθ ήταν προφήτες και οραματιστές ή θεοπάλαβοι που αν ζούσαν σήμερα θα τους είχαν κλείσει σε ίδρυμα; Η θρησκεία μήπως τελικά είναι μια ψυχαναγκαστική διαταραχή;
Ο κωμικός, καυστικός σχολιαστής, αφηγητής, σκεπτικιστής και ερευνητής Μπιλ Μάερ κι εγώ προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα σε μια παράξενη, αγενή, ανευλαβή, εξοργιστική και χωρίς μυθοπλασίες ταινία για τη μεγαλύτερη μυθοπλασία που έχει ειπωθεί ποτέ.
Από το Ανατολικό Τείχος μέχρι το Βατικανό και από αυτοαποκαλούμενους μεσσίες μέχρι αυτοανακηρυσσόμενους παρίες, θα αποκαλύψουμε όχι μόνο την υποκρισία και την διαφθορά του οργανωμένου θρησκεύματος αλλά και την παράλογα ξεκαρδιστική λογική που το συντηρεί.
Θα μιλήσουμε με τον κλήρο, με εξτρεμιστές, λόγιους, πολιτικούς, πρώην κατάδικους, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας και τον τύπο εκεί στα ψηλά (ναι, καλά καταλάβατε. Πήραμε συνέντευξη από τον ίδιο τον Θεό.)
Το αστείο θα είναι τρομακτικό και το τρομακτικό, εξαιρετικά αστείο. Το τρελό θα παρουσιαστεί ως απόλυτα λογικά και το λογικά, απίστευτα και αδιαμφισβήτητα τρελό. Οι διαχωριστικές γραμμές θα αμβλυνθούν και όλες οι σταθερές θα ανατραπούν. Γιατί πολύ απλά θα δούμε τη θρησκεία από μέσα, από πάνω, από πίσω και κατά μέτωπο.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)