του Gus Van Sant
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
milk2.jpg
Dustin Lance Black (σεναριογράφος)
(...) Η επιδίωξή μου από την αρχή ήταν να χρησιμοποιήσω πρωτότυπο υλικό από τις αφηγήσεις. Στην πραγματικότητα είχα προσωπικό ενδιαφέρον για τις αφηγήσεις τους. Με ενδιέφεραν προσωπικά οι λεπτομέρειες της ζωής του Μιλκ. Ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο ήρθα σε επαφή ήταν ο Κλιβ Τζόουνς (στην ταινία ο Εμίλ Χιρς), προστατευόμενος και στενός συνεργάτης του, μάλιστα είναι ο σχεδιαστής του αναγνωρισμένου σήματος που συμβολίζει το AIDS. Αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το project για μια ταινία με ήρωα τον Χάρβεϊ και διετέλεσε στην πραγματικότητα ως ιστορικός σύμβουλος, πηγαίνοντας κάθε μέρα στα γυρίσματα.
(...) Σε ένα λόγο που έδινε δημόσια, θυμάμαι τον Μιλκ (Harvey Milk) να λέει 'Κάπου στο Σαν Αντόνιο, τη γειτονιά των παιδικών μου χρόνων, βλέπω έναν gay να ανοίγει ένα χαρτί και να διαβάζει ότι ένας ομοφυλόφιλος εξελέγη στο Σαν Φρανσίσκο. Ξέρω ότι υπάρχει ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο'.
(...) Ως σεναριογράφος αυτή ήταν η απόλυτη πρόκληση για μένα: να γράψω μια πολιτική ιστορία εις το όνομα της αγάπης.
milk1.jpg
Gus Van Sant (σκηνοθέτης)
Το The Times of Harvey Milk (σ.τ.ε. ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην προσωπικότητα του Harvey Milk) είχε ήδη τοποθετήσει τον πήχη πολύ ψηλά αλλά πιστεύω πως η δραματοποίηση της ιστορίας του Μιλκ θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια. Ηξερα το life story του και το πιο δύσκολο σημείο ήταν ότι υπήρχαν πολλά στοιχεία από τη ζωή του -είχε μια πλούσια ζωή- αλλά και μικρά περιφερειακά στοιχεία της περιοχής Castro, των γειτόνων, της πολιτικής ζωής τότε. Όταν διάβασα το σενάριο, μου έγινε σαφές ότι αφορά πολύ τα πολιτικά πράγματα και όχι τόσο τις λεπτομέρειες της ζωής των χαρακτήρων.

Sean Penn (ηθοποιός)
Δεν ήταν μόνο το πολύ καλό σενάριο, αλλά υπήρχε και εξαιρετικό αρχειακό υλικό πάνω στο οποίο στηριζόταν και στο οποίο είχα πρόσβαση και μπορούσα να μελετήσω. Ερωτεύτηκα τον Χάρβεϊ, την προσωπικότητά του, το πνεύμα του, με τρόπο που νομίζω πως μεταμόρφωσε όλο μου το ύφος ως ηθοποιού.

Josh Brolin (ηθοποιός)
Αυτό που περισσότερο με άγγιξε κατά τη διαδικασία έρευνας για το ρόλο ήταν όταν μίλησα με τους συγγενείς του Νταν και με τον στενό του φίλο Φρανκ Φάλζον, τον επιθεωρητή ανθρωποκτονιών που του πήρε την κατάθεση. Νομίζω ότι ο Νταν ήταν λίγο κοντόφθαλμος σε σχέση με τα πράγματα που έβλεπε μπροστά του. Δεν ήταν ικανός να βλέπει μακροπρόθεσμα και να προβλέπει, να καταλάβει ότι, ας πούμε, τώρα δεν είναι ο καιρός του ακόμη. Ότι έρχονται εξελίξεις σε σχέση με τις γυναίκες, με τους gay, ότι η κοινωνία βαδίζει στο επόμενο στάδιο. Αν περίμενε λίγο, η πολιτική του πορεία θα ήταν πολύ διαφορετική. Είχε πολύ βαθιές ανασφάλειες.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)