του Paul Thomas Anderson
there2.jpg
Βασισμένη πάνω στο μυθιστόρημα του Upton Sinclair με τον τίτλο Oil! (1927), η ταινία αφηγείται την ιστορία του Daniel Plainview και τον αγώνα του για να κυριαρχήσει στην Νότια Καλιφόρνια κατά την περίοδο της «τρέλας για πετρέλαιο» στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μία ταινία «για την οικογένεια, την απληστία, την πίστη και το... μαύρο χρυσό, στη προβιομηχανική Αμερική». Είναι μια ταινία για το σκοτεινό παρελθόν του καπιταλισμού (και της Αμερικής) και για την ερεβώδη φύση του πλούτου.
Η 5η ταινία του σκηνοθέτη Paul Thomas Anderson -μετά τα Punch-Drunk Love, Magnolia, Boogie Nights, Hard Eight- το There Will Be Blood παρακολουθεί την άνοδο του κεντρικού χαρακτήρα που υποδύεται ο Daniel Day-Lewis. Αυτός από απλός εργάτης ορυχείων θα γίνει επιχειρηματίας και εντέλει όταν κερδίζει δικαιώματα εκμετάλλευσης της γεμάτης πετρέλαιο γης ενός οικογενειακού ράντσου, ένας μεγιστάνας του πετρελαίου. Παράλληλα με την δική του μεταμόρφωση θα μεταμορφώσει και ένα τόπο από ένα απλό χωριό σε μια βιομηχανική πόλη.
Όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας Paul Thomas Anderson «Το μυθιστόρημα του Upton Sinclair διαδραματίζεται σε μια περιοχή ονόματι Signal Hill, που την ξέρω πολύ καλά. Αυτό το μέρος της ιστορίας της Καλιφόρνιας πάντα με ενδιέφερε και έτσι βρήκα συναρπαστικό το μυθιστόρημα όταν το διάβασα για πρώτη φορά».
there1.jpgΠέρα όμως αυτού του μυθιστορήματος, ο Anderson ανέτρεξε και σε πολλά άλλα βιβλία αντλώντας πληροφορίες για την εποχή και τις συνθήκες. Ωστόσο ένα ήταν που προσέφερε τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε ο κεντρικός του Daniel Plainview: είναι το The Dark Side of Fortune της Margaret Leslie Davis, μια βιογραφία του Edward Doheny. Σ’ αυτή η συγγραφέας παρακολουθεί τη διαδρομή του Doheny όπου από γιος μεταναστών και αποτυχημένος αρχικά εργάτης ορυχείων αργύρου στην Silver City του New Mexico αργότερα θα γίνει παντοδύναμος ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών.
Αν κάποιος αναζητούσε τις κινηματογραφικές επιρροές στην ταινία θα έπρεπε να αναφερθεί στην εμβληματική ταινία του The Treasure of the Sierra Madre του John Huston. Αυτή την ταινία εξάλλου ο σκηνοθέτης Paul Thomas Anderson έδωσε στον πρωταγωνιστή Daniel Day-Lewis για να μελετήσει το ρόλο. Σύμφωνα με τον Paul Thomas Anderson αυτή η ταινία ήταν μια πηγή έμπνευση: «Η ταινία The Treasure of the Sierra Madre είναι για την απληστία και τη φιλοδοξία, την παράνοια και την ενδοσκόπηση, την ανάδυση των χειρότερων όψεων του ανθρώπου».
Ο κριτικός Andrew Sarris σε μια κριτική του επισημαίνει για την ταινία There Will Be Blood : «Η ταινία εξετάζει με νηφαλιότητα την καταγωγή της διαφθοράς του αμερικάνικου έθνους.» Και συνεχίζει «Ποτέ δεν έχω δει άλλη ταινία του Anderson όπου ο κεντρικός χαρακτήρας να προκαλεί τόσο λίγη συμπάθεια στους θεατές. Παρόλα αυτά η ταινία There Will Be Blood είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα όπου με δεξιοτεχνία και αυτοπεποίθηση αποδίδονται οι πραγματικότητες μιας περασμένης εποχής, χρησιμοποιώντας κατά ένα μεγάλο μέρος ερασιτέχνες ηθοποιούς».