του Matt Groening
simps2.jpg
Μια από τις σημαντικές τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων της αμερικάνικης τηλεόρασης, The Simpsons συνιστά μια σφοδρή, ανηλεή και εκ των έσω κριτική του αμερικάνικου τρόπου ζωής.
Έχοντας στο κέντρο της δραματικής πλοκής μια μάλλον αντισυμβατική οικογένεια ο δημιουργός της Matt Groening (και η ομάδα των σεναριογράφων που τον υποστηρίζει) περιγράφει μ’ ένα τόνο σατυρικό τον τρόπο ζωής και τις νοοτροπίες των αμερικάνικων προαστίων. Ο πατέρας της οικογένειας Homer κυνικός και χωρίς καμία ανησυχία, που δουλεύει σ’ ένα πυρηνικό εργοστάσιο, η μητέρα Marge μια τελείως τυπική αμερικανίδα νοικοκυρά , ο ανήσυχος και άτακτος γιος Bart που μάλλον αποτελεί το κέντρο της αφήγησης, η γεμάτη ανησυχίες και ενδιαφέροντα κόρη Lisa, και τέλος η μικρή Maggie: όλοι αυτοί ζουν μ’ ένα τρόπο τυπικά αμερικάνικο.
simps1.jpgΗ σειρά είναι μια κωμωδία καταστάσεων, στήνει δηλαδή το κωμικό της γύρω από κάποια κατάσταση και τις απρόοπτες και εντέλει κωμικές παρεκτροπές της. Από το πρόσωπα της οικογένειας είναι ο πατέρας Homer και γιος Bart που αντιμετωπίζονται μέσα κυρίως από ένα σατυρικό βλέμμα –εν αντιθέσει με τις γυναίκες της οικογένειας που ο δημιουργός της βλέπει μάλλον με συμπάθεια. Συχνά ένα επεισόδιο επικεντρώνεται στις περιπέτειες ενός προσώπου της οικογένειας ενώ οι διάλογοι των επεισοδίων είναι πάντα γεμάτες κριτίκες αναφορές στην πολιτισμική (και όχι μόνο) καθημερινότητα της Αμερικής (σινεμά, μουσική, πολιτική κ.λπ.).
Σχετικά με την κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας (σε σκηνοθεσία του David Silverman) ο Matt Groening δηλώνει: «Στο τηλεοπτικό σόου δουλεύουμε πολύ γρήγορα, σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια και με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό. Στην κινηματογραφική ταινία δουλέψαμε πάνω στο σενάριο μέχρι αυτό να είναι εντάξει. Χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να γράψουμε το σενάριο.
Όταν κάναμε την ταινία θέλαμε να είναι η πιο φιλόδοξη σε σχέση με το οτιδήποτε είχαμε κάνει στο παρελθόν. Η ιστορία είναι συναισθηματικά πολύ πιο βαθιά. Υπάρχουν στιγμές στην ταινία που ξεχνάς ότι παρακολουθείς κινούμενα σχέδια –κάτι που είναι δύσκολο όταν έχεις χαρακτήρες τόσο άσχημους όσο οι Simpsons».