του Michael Moore
sicko2.jpg
Εστιάζοντας στα προβλήματα στο αμερικάνικο σύστημα υγείας, ο Michael Moore για ακόμα μια φορά κάνει μια έκκληση για πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται τόσο σε μαρτυρίες ειδικών όσο και σε μαρτυρίες απλών ανθρώπων, προσπαθώντας να διερευνήσει όλες τις πλευρές ενός πολύπλοκου συστήματος υγείας. Επικεντρώνεται στο πως οι ιδιωτικές εταιρίες στο χώρο της υγείας λειτουργούν με γνώμονα κυρίως το κέρδος, αδιαφορώντας παντελώς για την παροχή σωστών υπηρεσιών υγείας.
Ο Michael Moore θεωρεί ότι η ταινία του είναι «μια έκκληση για δράση» και για αλλαγές σ’ αυτό το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Σε συνέντευξη τύπου κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών 2007 δηλώνει: «Δεν μπορούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παίρνουν τις αποφάσεις: αυτές εκ του νόμου είναι υπεύθυνες για την μεγιστοποίηση των κερδών για τους μετόχους τους. Για να το πετύχουν λοιπόν αυτό πρέπει να δώσουν όσο το δυνατόν λιγότερες υπηρεσίες στους ασθενείς. Αυτό είναι ανήθικο για την κοινωνία μας».
sicko1.jpgΣχετικά με τη αφετηρία της ταινίας δηλώνει: «Το 1999 είχα στις ΗΠΑ ένα τηλεοπτικό σόου που λεγόταν The Awful Truth και σ’ αυτό κάναμε ένα επεισόδιο για κάποιο ασφαλισμένο για τον οποίο η ασφαλιστική εταιρεία δεν πλήρωνε την εγχείρηση μεταμόσχευσης πάγκρεας που έπρεπε να κάνει. Έτσι πήγαμε έξω από την εταιρεία και διοργανώσαμε μια «εικονική» κηδεία. Τρεις μέρες μετά η εταιρεία ενέκρινε τη δαπάνη. Σώσαμε τη ζωή αυτού του ανθρώπου λόγω της κινηματογραφικής κάμερας. Αρχίσαμε λοιπόν να σκεφτόμαστε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε σχετικά με την υγεία και απ’ κει ξεκίνησαν όλα». Και συνεχίζει «Γυρνώντας τον κόσμο και βλέποντας το βρετανικό, γαλλικό, κουβανικό σύστημα υγείας κατέληξα στο συμπέρασμα ότι σαν αμερικανός αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να «κλέψουμε» απ’ αυτά τα συστήματα υγείας ότι είναι καλό και να αγνοήσουμε ότι είναι λάθος».
Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές δηλώνει: «Χρειαζόμαστε υποψήφιους που να δηλώνουν ότι το κέρδος, όταν αναφερόμαστε στη περίθαλψη της υγείας, δεν πρέπει να υπάρχει. Οι ανάγκες οι σχετικές με την υγεία δεν πρέπει να καθορίζονται από το κέρδος. Το σύστημα υγείας πρέπει να διευθύνεται από την κυβέρνηση για το λαό».