του Brian De Palma
redacte2.jpg
Επιστρέφοντας στο πειραματικό στυλ των αρχών της καριέρας του - και στις ταινίες Greetings, Hi, Mom!- ο Brian De Palma επιστρέφει και σ’ ένα σινεμά με πολιτικές αναφορές. Η βραβευμένη με τον “Αργυρό Λέοντα” στο Φεστιβάλ Βενετίας 2007 ταινία με το τίτλο Redacted (Εν Ψυχρώ) διαδραματίζεται στο Ιράκ εν μέσω των ταραχών και των συγκρούσεων, απόρροια της αμερικάνικης κατοχής.
Σ’ αυτήν την ταινία ο σκηνοθέτης διευρύνει το οπτικό του πεδίο παρουσιάζοντας μία σειρά ιστοριών των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ. Παρακολουθεί μια ομάδα στρατιωτών καθώς οδηγείται σταδιακά στην αποκτήνωση -κάτι που στο παρελθόν είχε κάνει και στην ταινία Casualties of War (1989) με φόντο τον πόλεμο του Βιετνάμ. Στην ταινία Redacted εστιάζει στην αδίσταχτη και χωρίς ηθικούς φραγμούς συμπεριφορά του Αμερικάνικου στρατού προς τους Ιρακινούς πολίτες κατά την διάρκεια του πολέμου. Συγκεκριμένα σ’ ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη τον Μάρτιο του 2006 στο Al-Mahmudiyah: στο βιασμό και την δολοφονία μιας 14χρονης κοπέλας καθώς και στις εν ψυχρώ δολοφονίες των γονιών της και της μικρής της αδελφής.
redacte1.jpgΟ σκηνοθέτης παρουσιάζει μ' ένα οπτικό τρόπο στοιχεία που παρουσιάζουν με κάθε ακρίβεια μια από τις πιο ανατριχιαστικές πράξεις του αμερικανικού στρατού που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ο Μπράϊαν Ντε Πάλμα αποκαλεί την ταινία ως ‘’μυθοπλασία που εμπνέεται από αληθινά γεγονότα’’ και επιμένει ότι όλα αυτά που απεικονίζονται έχουν συμβεί πραγματικά -παίρνοντας έτσι το ρίσκο να μιλήσει άμεσα και με ευθύτητα για την παράνοια, την φρίκη και την ηθική έκπτωση του πρόσφατου πολέμου.
Το σώμα της ταινίας συγκροτείται από διαφορετικής καταγωγής εικόνες: ερασιτεχνικά βίντεο που γυρίζει ένα στρατιώτης, ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ, εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας, τηλεοπτικά ρεπορτάζ, βίντεο από ιστοσελίδες της ιρακινής αντίστασης κ.λπ.. Όλα αυτά συνδυάζονται μ’ ένα τρόπο μοναδικό και μέσα από την αποσπασματικότητα τους συνθέτουν μια ευρύτερη εικόνα. Η λέξη «redact» που σημαίνει «ανασυντάσσω» υποδεικνύει με πόση ακρίβεια ο σκηνοθέτης ανέλυσε αυτά τα γεγονότα και την πραγματικότητα του πολέμου, καθώς τη μετέφερε στην μεγάλη οθόνη. Ο Brian De Palma κατά κάποιον τρόπο ανασυνθέτει και ανασυντάσσει το οπτικό περιβάλλον του σημερινού θεατή, αφηγούμενος μ’ ένα τρόπο πραγματικά μοντέρνο και μοναδικό μια από τις πολλές ιστορίες φρίκης αυτού του πολέμου.