του Gus Van Sant
paranoi2.jpg
Γυρισμένη στα super 8 και στα 35mm -ένας πειραματισμός που αναμφίβολα έχει ενδιαφέρον -, η νέα ταινία του Gus Van Sant διαδραματίζεται στη γενέτειρα πόλη του, το Portland. Όπως και στην ταινία Elephant έτσι και εδώ όλα τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας είναι έφηβοι. Η αφήγηση παρακολουθεί ένα 16χρονο skater τον Alex, ο οποίος κατά λάθος σκοτώνει ένα φρουρό έξω από το Paranoid Park, το πιο γνωστό πάρκο για skater του Portland. Όταν αποφάσιζε να μην το πει σε κανένα τότε το βάρος της ενοχής γίνεται αβάσταχτο.
Άξιο σημείωσης είναι το γεγονός ότι η επιλογή των ηθοποιών έγινε μέσω του γνωστού site My Space. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Blake Nelson. Ο σκηνοθέτης Gus Van Sant βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο της 60ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Καννών.
paranoi1.jpgΟ σκηνοθέτης της ταινίας Gus Van Sant σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια του 60ου Φεστιβάλ Καννών δηλώνει: «Νομίζω ότι η ταινία Elephant ήταν η πρώτη μου ταινία όπου όλοι οι ηθοποιοί ήταν νέοι. Μ’ ελκύουν χαρακτήρες που είναι νέοι. Μάλλον αυτή είναι η κλίση μου. Μ’ αρέσει να δουλεύω με μη επαγγελματίες ηθοποιούς, ακριβώς επειδή προσπαθώ να φέρω στην επιφάνεια ότι είναι φυσικό σ’ αυτούς. Κινηματογραφώ αυτή τους την πλευρά, δεν δημιουργώ εξ αρχής μια φανταστική προσωπικότητα, δεν αφήνω τον ηθοποιό να το κάνει. Σε άλλες ταινίες αυτά τα έχω κάνει. (…) Όταν ήμουν 12 χρόνων στο γυμνάσιο δεν νομίζω ότι ήμουν πεσιμιστής. Ήμουν φοβισμένος γιατί σκεφτόμουν ότι σαν έφηβος θα πρέπει να παλέψεις για τη ζωή σου. Σήμερα κάποιος μπορεί να σκεφθεί ότι το να είσαι ενήλικας σημαίνει να παλεύεις για τη ζωή σου στο Ιράκ»..
Ο Chris Doyle διευθυντής φωτογραφίας σχολιάζει ως εξής τη χρήση της αργής κίνησης στην ταινία: «Επειδή κανένας δεν είναι skater ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσουμε τη συναισθηματική και σωματική εμπειρία του skating ήταν η αργή κίνηση. Έτσι μπορούμε να αναδειξουμε την απίστευτη ενέργεια, την ομορφιά της κίνησης και τη σωματική αίσθηση του skating».