των Ethan & Joel Coen
no2.jpg
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Cormac McCarthy η ταινία διαδραματίζεται στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει την πολιτεία του Τέξας από το Μεξικό. Όταν ο Llewelyn Moss πέφτει πάνω σε δύο εκατομμύρια δολάρια στο μέσο της ερήμου, προϊόν μιας συναλλαγής ναρκωτικού που κατέληξε σε αποτυχία, δεν μπορεί να φανταστεί σε τι φασαρίες μπαίνει. Τον καταδιώκουν δύο: ο πρώτος είναι ένα μανιακός δολοφόνος που θέλει να του εξοντώσει και ο δεύτερος ένας σερίφης που θέλει να τον προστατέψει.
Ο Joel Coen σχολιάζει σχετικά με την ταινία: «Είναι μια ιστορία καταδίωξης. Έχει ενδιαφέρον ως μια ταινία που ανήκει σ’ ένα κινηματογραφικό είδος, όμως έχει επίσης ενδιαφέρον γιατί ανατρέπει τις προσδοκίες που ‘χει ένας θεατής από μια ταινία κινηματογραφικού είδους. Υπάρχει μια μεγάλη δόση χιούμορ στο βίβλο αν και δεν μπορεί κάποιος, να το πει χιουμοριστικό μυθιστόρημα. Είναι σίγουρα πολύ σκοτεινό -και αυτό σίγουρα είναι ένα χαρακτηριστικό της ταινίας. Το βιβλίο επίσης είναι αρκετά βίαιο και αρκετά αιματοβαμμένο. Έτσι η ταινία είναι ίσως η πιο βίαιη που’ χούμε κάνει». Αναφερόμενος στο κινηματογραφικό είδος στο οποίο ανήκει η ταινία δηλώνει: «Ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν ως γουέστερν. Ωστόσο όταν διαβάσαμε το βιβλίο είχαμε την αίσθηση ότι ήταν μια αστυνομική ιστορία».
no1.jpgΟ Ethan Coen αναφερόμενος στο χιούμορ του βιβλίου επισημαίνει: «Το χιούμορ είναι αυτό που είδαμε στο βιβλίο. Δεν είχαμε τη φιλοδοξία να βάλουμε κάτι δικό μας στη ταινία και ελπίζω ότι δεν το κάναμε. Όλα όσα υπάρχουν στην ταινία προέρχονται από το μυθιστόρημα». Ενώ αναφερόμενος στο συνεργατικό τρόπο δουλειάς τους ο Ethan Coen σχολιάζει: «Εργαζόμαστε με πολλούς ανθρώπους σε μια ταινία: είναι μια συνεχής διαδικασία συνεργασιών. Καταρχάς μεταξύ μας, μεταξύ των δύο μας και του διευθυντή φωτογραφίας, μεταξύ εμάς των δύο και των ηθοποιών, όλα είναι συζητήσεις και συνεργασίες».