του Paul Haggis
elah1.jpg
Μόλις έχει επιστρέψει από τον πόλεμο του Ιράκ και ο Mike Deerfield ξαφνικά εξαφανίζεται. Όταν ο πατέρας του Hank Deerfield, πρώην στρατιωτικός και η γυναίκα του Joan ακούν στο τηλέφωνο την εξαφάνιση του γιου τους, ξεκινούν αμέσως τον αγώνα τους για να ανακαλύψουν τι συνέβη. Η Emily Sanders, μια αστυνομικός από το New Mexico έχει στην αρμοδιότητα της την περιοχή όπου ο Mike Deerfield, και με αρκετούς δισταγμούς είναι αλήθεια τούς βοηθά στις έρευνες τους. Καθώς τα στοιχεία σιγά- σιγά συσσωρεύονται η Emily Sanders ανακαλύπτει ότι υπάρχει και μια αθέατη όψη των γεγονότων. Τόσο αυτή όσο και ο Sanders έρχονται αντιμέτωποι με το στρατιωτικό κατεστημένο. Όταν όμως εντέλει αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια σχετικά με τη δράση του Mike στον πόλεμο του Ιράκ τότε ο κόσμος του Hank καταρρέει. Ο ίδιος είναι αναγκασμένος να επανεκτιμήσει τις αξίες μιας ολόκληρης ζωής αν θέλει να ανακαλύψει το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του γιου του.
elah2.jpgΟ Paul Haggis δηλώνει για την ταινία: " Ήθελα να αφηγηθώ μια ιστορία η οποία να θέτει μεγάλα ερωτήματα. Δεν ήθελα να αφηγηθώ μια ταινία που να απαντά στο ερώτημα: «Ποιος τον σκότωσε;». Αν και ήθελα να κάνω χρήση όλων των σχετικών γεγονότων ωστόσο ήθελα να θέσω να θέσω ένα ερώτημα σχετικά με τον πόλεμο: «Τι συμβαίνει εκεί στους άνδρες και τις γυναίκες μας;»
Όσο περισσότερο ερευνούσα το θέμα, τόσο περισσότερα μάθαινα για την ιστορία. Εν τέλει τη συνδύασα με μια άλλη αληθινή ιστορία και δημιούργησα ως μυθοπλασία το ταξίδι του πρωταγωνιστή Hank για να αποκαλύψει την αλήθεια. Είτε είμαστε υπέρ ή κατά των πολέμων, χρειάζεται να ξέρουμε τι συμβαίνει στους γενναίους άντρες και γυναίκες που στέλνουμε στο μέτωπο. Θέλησα να διηγηθώ την ιστορία κάποιων καλών ανθρώπων που πρέπει να πάρουν μεγάλες αποφάσεις".
Και συνεχίζει "μου αρέσει ο τόσο ασυνήθιστος τίτλος της ταινίας, γιατί εμπεριέχει πολλά από τα θέματα που πραγματεύεται. Ο Βασιλιάς Σαούλ έστειλε τον Δαβίδ στην Κοιλάδα του Elah για να πολεμήσει τον Γολιάθ, έχοντας ως όπλο του μόνο 5 πέτρες. Διερωτήθηκα ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο, ποιος θα έστελνε έναν νέο άντρα να πολεμήσει έναν γίγαντα;".

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας και σημειώσεις για την παραγωγή)