του Christopher Nolan
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
dark2.jpg
Σκέφτηκα ότι αφήσαμε την ιστορία του Batman σε ένα ενδιαφέρον σημείο στην πρώτη ταινία, που άφηνε περιθώριο για να υπάρξει μία συναρπαστική συνέχεια.
(...) Ο Τζόκερ είναι ο απόλυτος κακός της μεγάλης οθόνης. Με τον τρόπο του, ο Τζόκερ είναι σύμβολο, όπως και «Ο Σκοτεινός Ιππότης», και αυτό ήταν για εμάς τόσο μία ευκαιρία, όσο και μια πρόκληση, από την άποψη ότι θα εξερευνούσαμε το διαστρεβλωμένο αυτό χαρακτήρα. Αλλά θελήσαμε επίσης να δημιουργήσουμε έναν κακοποιό που, όσο εξοργιστικός και πολύπλοκος κι εάν είναι, είναι πραγματικός. Υιοθετώντας τη μορφή που του είχαμε δώσει και στο Batman Begins, τον παρουσιάσαμε σαν ένα αρκετά σοβαρό τύπο, παρά το γεγονός ότι τον λένε Τζόκερ (χωρατατζής/ φαρσέρ). Έτσι αρχίσαμε να του δίνουμε τη μορφή ενός ακραίου αναρχικού, μία προσωποποίηση του χάους, ενός αναίτιου εγκληματία χωρίς κανένα συγκεκριμένο σκοπό, ώστε να μην μπορεί κανείς να τον κατανοήσει. Δεν είναι απλά μια δύναμη μαζικής καταστροφής, αλλά παίρνει μεγάλη απόλαυση από τη δολοφονική φύση του, κάτι που είναι ιδιαιτέρως τρομακτικό.
dark1.jpg(...) Καθώς το σενάριο αναπτυσσόταν αρχίσαμε να ερευνούμε την επίδραση που ένας άνθρωπος θα μπορούσε να έχει σε έναν ολόκληρο πληθυσμό- τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία των ανθρώπων να θέσει νέους κανόνες στη ζωής τους, στην ηθική τους, στις πεποιθήσεις τους, στην ανθρωπιά τους και να τους στρέψει εναντίον των ίδιων τους των εαυτών. Θα μπορούσατε να πείτε ότι έχουμε δει τέτοια παραδείγματα στον κόσμο μας, γεγονός που με έχει οδηγήσει να πιστέψω ότι η αναρχία και το χάος- ακόμα και η πιθανότητα αναρχίας ή χάους – είναι μεταξύ των πιο τρομακτικών πραγμάτων, που μπορούν να συμβούν, ειδικά σήμερα.
(...) Ο Χάρβεϊ είναι ένας λαϊκός τύπος. Είναι ένας κλασικός Αμερικανός ήρωας, αλλά με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι ο Batman. Έτσι, τώρα υπάρχει η τριανδρία Batman, Χάρβεϊ Ντεντ και υπαρχηγού Γκόρντον – το δικαστικό σώμα, ένας αυτόκλητος προστάτης του νόμου και η αστυνομία, που διαμορφώνουν μία συμμαχία για να πολεμήσουν το έγκλημα. Η παρουσία του Batman τους δίνει ένα πλεονέκτημα απέναντι σε αυτούς που κυνηγούν, αλλά η αστυνομία είναι εκείνη που θα πρέπει να τους συλλάβει, και έπειτα να τεθούν στην κρίση του δικαστικού συστήματος. Το θέμα που προκύπτει είναι το αν μπορείς να υπερπηδήσεις τους κανόνες, χωρίς να τους παραβείς. Και αυτό είναι και το άλλο κύριο ζήτημα που θέτει «Ο Σκοτεινός Ιππότης.
(...) Η ελπίδα ότι ο Χάρβεϊ αντιπροσωπεύει την πόλη Γκόθαμ και έπειτα το τραγικό γεγονός που του συμβαίνει και η μετάλλαξή του σε Διπρόσωπο… είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Τζόκερ είναι ο πιο επιδεικτικός κακοποιός, έτσι τραβά την προσοχή. Αλλά περιέργως. ο Χάρβεϊ/ Διπρόσωπος είναι ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας επειδή κάνει τέτοια στροφή. Ο Τζόκερ δεν παρουσιάζει καμία εξέλιξη, είναι αυτό που είναι, αυτό που βλέπεις και τίποτε άλλο. Ο Τζόκερ και ο Χάρβεϊ είναι δύο από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες που εμφανίζονται στη σειρά κόμικς Batman. Έχουν μια σχεδόν μυθική υπόσταση και ήταν συναρπαστικό να τους βλέπει κανείς μέσα από το πρίσμα του κόσμου που δημιουργήσαμε.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)