του Douglas McGrath
infamous.jpg
Η ταινία έχει ως κεντρικό ήρωα τον σημαντικό αμερικάνο συγγραφέα Truman Capote και σ’ αυτήν συναντάμε ένα εξαιρετικό κάστ ηθοποιών Toby Jones (Truman Capote), Sandra Bullock, Daniel Craig, Peter Bogdanovich, Jeff Daniels, Hope Davis, Gwyneth Paltrow, Isabella Rossellini, Juliet Stevenson και Sigourney Weaver. Σε μια σπάνια μάλλον σύμπτωση αυτή η ταινία έχει τον ίδιο ήρωα και διαδραματίζεται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με αυτό της ταινίας Capote (2006) του Bennett Miller.
Η αφήγηση επικεντρώνεται σ’ ένα σημαντικό επεισόδιο της ζωής του συγγραφέα όταν διερευνούσε τα περιστατικά και τις συνθήκες που οδήγησαν στο έγκλημα που βρίσκεται στο κέντρο του μυθιστορήματος του In cold blood (1966). Με την υποστήριξη της φίλης τους συγγραφέας Harper Lee (Sandra Bullock), ο Capote προσπαθούσε να ανακαλύψει τι κρυβόταν πίσω από τις αποτρόπαιες δολοφονίες των μελών μιας οικογένειας που διέπραξαν οι Perry Smith και Dick Hickock. Μια έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας τελικά συγκρότησαν το μυθιστόρημα In cold blood. Ωστόσο ο Capote κατά τη διάρκεια της έρευνας θα βυθιστεί σ’ ένα άλλο σύμπαν. Η διερεύνηση της ψυχολογίας των νεαρών δολοφόνων θα επηρεάσει βαθύτατα τον συγγραφέα και θα τον στρέψει προς άλλες κατευθύνσεις.
Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο Truman Capote: In Which Various Friends, Enemies, Acquaintances and Detractors Recall His Turbulent Career του George Plimpton, και ο σκηνοθέτης της Douglas McGrath έχει ένα αρκετά ενδιαφέρον παρελθόν: ήταν συν-σεναριογράφος της ταινίας του Woody Allen Bullets Over Broadway (1994) και επίσης έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε τις βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα ταινίες Emma (1996) και Nicholas Nickleby (2002). Δηλώνει σχετικά με την ταινία: «Νομίζω ότι αυτό που μ’ αρέσει σ’ αυτήν την ιστορία είναι που ξεκινά ως μια ελαφριά κοινωνική κωμωδία. Και μετά γίνεται κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που ποτέ δεν θα περίμενες να δεις όταν ξεκινούσε η ταινία. Και όμως όταν φθάνει το τέλος της ταινίας μοιάζει ως αναπόφευκτό, ότι είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να συμβεί».