του Zack Snyder
(οι δηλώσεις του Frank Miller)
3001.jpg

Οι Σπαρτιάτες παραμένουν ένα μυστήριο για τον καθένα. Εύλογα είναι μοναδικοί, στο γεγονός ότι ασπάζονταν έναν πολιτισμό κυρίως πολεμικό, ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στη διεξαγωγή πολέμων. Είχαν έναν κώδικα ηθικής σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι Σπαρτιάτης, και σύμφωνα με αυτόν δημιουργείτο μία τάξη ηρώων, τέτοια που παρόμοιά της δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος ολόκληρος.

Ένιωσα να συγκλονίζομαι και να εμπνέομαι, γιατί η ταινία μού δίδαξε ότι ήρωες δεν είναι αναγκαστικά αυτοί που κερδίζουν κάποιο μετάλλιο στο τέλος, ότι ήρωες είναι αυτοί που κάνουν αυτό που είναι σωστό επειδή είναι σωστό, φτάνοντας ακόμη και στην ύψιστη θυσία για να το καταφέρουν. Σ’ όλη μου τη ζωή ήθελα να αφηγηθώ αυτή την ιστορία, γιατί είναι η συναρπαστικότερη που άκουσα ποτέ μου. Και κάποτε κατέκτησα τις ικανότητες ενός εικονογράφου, σε τέτοιο σημείο ώστε πλέον θεώρησα ότι θα μπορούσα να χειριστώ καλά το θέμα.
3002.jpg
(Οι Θερμοπύλες) Είναι ένας τόπος όπου μεγάλα και δοξασμένα πράγματα συνέβησαν. Εννοώ ότι εκεί είναι το κύριο σημείο, το επίκεντρο μιας μάχης στην οποία οφείλουμε οτιδήποτε έχουμε, όλα αυτά που αποτελούν σήμερα το δυτικό μας πολιτισμό. Υπάρχει κάποιος λόγος που απολαμβάνουμε τέτοια ελευθερία, και μεγάλο μέρος αυτού του γεγονότος ξεκινά από την ιστορία 300 αντρών, οι οποίοι κράτησαν ένα πολύ στενό πέρασμα για τόσο ώστε να εμπνεύσουν και την υπόλοιπη Ελλάδα να συμμετάσχει στον πόλεμο.

Η ιστορία πουλούσε από μόνη της. Εγώ έκανα ό,τι καλύτερο για να τιμήσω δεόντως μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας. Ήταν πολύ σημαντικό να βελτιώσω την εμφάνιση των χαρακτήρων, να τους κάνω πιο δυναμικούς και να αφήσω στην άκρη την αίσθηση ότι πρόκειται για μια παλιά ιστορία. Δεν είναι μια παλιά ιστορία, είναι μια αιώνια ιστορία.

(*Ο Frank Miller είναι ο σχεδιαστής του κόμικ πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία)
(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)