του David Dobkin
weddin1.jpg
Τις τελετουργίες των γάμων χρησιμοποιεί ως χώρο για να αναπτύξει το κωμικό της η ταινία Wedding Crashers.
Mπορεί σε μια πρώτη προσέγγιση οι γάμοι να είναι μια κοινωνική εκδήλωση στην οποία οικογένειες και φίλοι συνευρίσκονται προκειμένου να γιορτάσουν την καινούργια ζωή του ζευγαριού, ωστόσο αυτές οι γιορτές, προσφέρουν και τις ευκαιρίες για καινούριες γνωριμίες, για να συναντήσεις τα καινούργια αντικείμενα του πόθου σου. Αυτή ακριβώς η προοπτική ενός αδέσμευτου άντρα που συμμετέχει σε γάμους ήταν που έδωσε το έναυσμα για τη ταινία Wedding Crashers.
Στην κωμωδία Wedding Crashers οι σύμβουλοι διαζυγίου Τζον Μπέκγουϊθ και Τζέρεμι Γκρέι είναι συνέταιροι στη δουλειά, φίλοι και μοιράζονται ένα χόμπι… το να πηγαίνουν απρόσκλητοι σε γάμους! Οποιαδήποτε κι αν είναι η εθνικότητα της γαμήλιας γιορτής –Εβραϊκή, Ιταλική, Ιρλανδική, Κινέζικη, Ινδουιστική- οι δυο φίλοι πάντοτε έχουν ιστορίες να αφηγηθούν στους καλεσμένους και αναπόφευκτα γίνονται η ψυχή της κάθε γαμήλιας δεξίωσης.
weddin2.jpgΟ Τζον και ο Τζέρεμι χρησιμοποιούν το μυστικό τους κώδικα και τους αλάνθαστους «κανόνες τού πηγαίνω-ακάλεστος-σε γάμο» με σκοπό να κολλήσουν στο περιβάλλον, ακόμα κι όταν ξεχωρίζουν από τους γύρω τους. Εύχονται στη νύφη και το γαμπρό, στη μητρική γλώσσα του ζευγαριού, χορεύουν με τις παράνυφες, κάνουν ταχυδακτυλουργικά κόλπα και διασκεδάζουν τα παιδιά. Ο Τζον και ο Τζέρεμι δεν χάνουν ούτε μια ευκαιρία και πάντα καταφέρνουν να ξεσηκώσουν το πλήθος των καλεσμένων όταν μπαίνουν επικεφαλής για να τραγουδήσουν μαζί τους μία ενθουσιώδη εκτέλεση του τραγουδιού 'Shout.'
O σκηνοθέτη David Dobkin δηλώνει σχετικά: "Δεν πιστεύω πως ούτε ο Owen Wilson, ούτε ο Vince Vaughn, ούτε σίγουρα κι εγώ ο ίδιος αγαπάμε ιδιαίτερα αυτό το τραγούδι, αλλά κατάλαβα όταν είδα τους δυο τους να το ερμηνεύουν ότι θα ήταν μια απίστευτα κωμική σκηνή. Επιπλέον χρειαζόμασταν κάτι που να εκπέμπει κύματα ενέργειας και να ανεβάζει την όλη κατάσταση ώστε να καταφέρνουν κάθε φορά οι δυο τους να μετατρέπουν μία γαμήλια δεξίωση σε φρενίτιδα κεφιού.»
Αναφερόμενος στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες επισημαίνει: «Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του χαρακτήρα του Τζον και του Τζέρεμι, το ότι τους αρέσει τόσο πολύ η πλάκα και η διασκέδαση, είναι ένα στοιχείο των ηρώων που ο Owen Wilson και ο Vince Vaughn κι εγώ συζητήσαμε από πολύ νωρίς. Το νιώσαμε όλοι ότι ήταν πολύ σημαντικό για τους ήρωες να βγουν συμπαθητικοί και όχι ύπουλοι και με αρπακτικές διαθέσεις απέναντι στις γυναίκες. Το να είσαι η ψυχή της παρέας είναι κάτι που αρέσει πολύ στις γυναίκες, και αυτοί οι δυο ήρωες πραγματικά αγαπούν το καλό φαγητό, τη μουσική, το να διασκεδάζουν τα μικρά παιδιά και να ντύνονται με αστείες στολές κλόουν.»
Και συνεχίζει: «Ο Κλίρι, ο γραμματέας του Υπουργείου, είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για την ταινία. Ανάλογα με το ποιον ηθοποιό θα επιλέγαμε η ταινία θα έτεινε προς την κλασική κωμωδία με πολύ έξυπνο χιούμορ ή προς την λίγο πιο χυδαία κωμωδία και άρα με λιγότερο φινετσάτο χιούμορ. Η ταινία ουσιαστικά αφορά αυτούς τους δυο τύπους που πηγαίνουν στην έπαυλη του γραμματέα του Υπουργείου για να ξεγελάσουν τις κόρες του, οπότε σκέφτηκα ότι ο ήρωας αυτός θα έπρεπε να είναι κάποιος που ο Τζον και ο Τζέρεμι πρέπει να τον φοβούνται λίγο, γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε πιο έντονους τους κινδύνους των δυο φίλων καθώς και τις κωμικές καταστάσεις που ζουν. Ο Christopher Walken ήταν η πρώτη μου επιλογή γιατί ως φιγούρα εκπέμπει ένα δέος, αλλά εκτός από αυτό οι ερμηνείες του στο Catch Me If You Can και στο The Dead Zone είχαν μια απίστευτη δύναμη, την οποία ήθελα να προσδώσει στο χαρακτήρα που θα ερμήνευε. Επίσης ο Christopher Walken διαθέτει την αίσθηση του σωστού timing στην κωμωδία και έτσι μπορεί να βγάλει γέλιο από έναν ρόλο τον οποίο, αν έβλεπες γραμμένο στο χαρτί, δεν είναι απαραίτητο ότι θα σου φαινόταν κωμικός. Από τη στιγμή που δέχθηκε να συμμετάσχει, η διαδικασία της επιλογής των ηθοποιών πήρε μια άλλη τροπή.»

(πηγή: δελτίο τύπου)