του Spike Lee
shehate1.jpg
Από την πρώτη του κιόλας ταινία, ο σκηνοθέτης Spike Lee (Σπάικ Λι) εστιάζει στον σύμπαν των διαπροσωπικών σχέσεων πάντα στο πλαίσιο της αφροαμερικάνικης κοινότητας. Οι ταινίες του διαδραματίζονται μέσα σ' ένα σαφές κοινωνικό περίγραμμα και αντανακλούν την κοινωνική κατάσταση τόσο μέσα στην αφροαμερικάνικη κοινότητα όσο και στην αμερικίανικη κοινωνία ευρύτερα.
Η ταινία του Το She Hate Me (Ο άνδρας που μισούσαν οι γυναίκες) ακολουθεί την ίδια κατευθυνση διευρευνώντας ηθική και τα ήθη της Αμερικής .
Στην ταινία She Hate Me ο Spike Lee τοποθετεί στο κέντρο της έναν απολυμένο πτυχιούχο του που αναζητά νέα δουλειά. Την λύση θα του προσφέρει η πρώην κοπέλα του που εσχάτως έχει αλλάξει σεξουαλικό προσανατολισμό και έχει γίνει λεσβία. Τώρα επιτυχημένη επιχειρηματίας του προσφέρει χρήματα για να αφήσει έγκυο αυτή ή τη φίλη της. Ο ήρωας βλέπει σ' αυτην την δραστηριότητα μια προσοδιοφόρα απασχόληση και συστήνει επιχείρηση τεκνοποίησης με ταρίφα $10.000 τη φορά. Πελάτες της λεσβίες που θέλουν παιδί και έχουν λεφτά για ξόδεμα σχηματίζουν ουρά και ζητούν τις υπηρεσίες του. Ο ήρωας θα θα δει ξαφνικά τη ζωή του να γίνεται απ' τη μια στιγμή στην άλλη, πάρα πολύ πολύπλοκη...
shehate2.jpg"Η ιστορία του 'Ανδρα που Μισούσαν οι Γυναίκες' είναι πολύ απλή. Έχει να κάνει με το σεξ, την απληστία, το χρήμα, την πολιτική," δηλώνει ο Spike Lee που αναφέρει ως έναυσμα γι για το σενάριο της ταινίας τα πρόσφατα σκάνδαλα εταιριών όπως η Enron. "Η απληστία και η απάτη φαίνεται να έχουν αντικαταστήσει την καλή διοίκηση και την εταιρική ευθύνη. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν ασταθή διοίκηση. Αποφάσισα να συνδυάσω αυτά τα ερωτηματικά με την ιδέα του σεξ και της τεκνοποίησης. Ένας ζωηρός συνδυασμός. Η ταινία αυτή σχολιάζει και την υποκρισία της Αμερικής στο θέμα του σεξ. Ήθελα να θίξω ερωτήματα γύρω από την πτώση των ηθών στην Αμερική".
shehate3.jpgΟ Spike Lee είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ. Το 1986 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ανεξάρτητη παραγωγή "She's Gotta Have It" που βραβεύτηκε με το Prix de Jeunesse Award στο Φεστιβάλ των Καννών και τον έφερε στο προσκήνιο του Νέου Κύματος του μαύρου αμερικανικού κινηματογράφου.

(πηγή: δελτίο τύπου)