(Άνιση μάχη)
της Niki Caro
(οι δηλώσεις της σκηνοθέτιδος)
north1.jpg
Το σενάριο εξερευνά τη γκρίζα ζώνη της αιώνιας διαμάχης ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό και τη διαβάθμιση ανάμεσα στο αθώο αστείο και το αισχρό υπονοούμενο. Δεν είναι μια ιστορία όπου τα πάντα είναι ή άσπρα ή μαύρα, ούτε μια ιστορία γραμμένη πάνω στους κανόνες της πολιτικής ορθότητας.

Αυτά που συμβαίνουν στην Τζόσι και τις συναδέλφους της έχουν ένα σωρευτικό αποτέλεσμα, και η ταινία North Country/ Άνιση μάχη το διερευνά από διάφορες πλευρές. Δεν είναι κάτι απλό. Αυτά είναι θέματα και συμπεριφορές που προκύπτουν από πράξεις που είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Ένας άντρας λέει ένα αισχρό αστείο, μια γυναίκα τού απαντά με ένα ακόμη αισχρότερο, μετά ακολουθεί ένα σαφές υπονοούμενο ή ίσως μία προσβλητική χειρονομία πάνω στο σώμα της γυναίκας… Μέχρι ποιου σημείου είναι όλα αυτά ανεκτά; Από ποιο σημείο και πέρα προκαλούν αληθινή βλάβη; Και άραγε, μπορείς να τραβήξεις μια διαχωριστική γραμμή;
north3.jpg
Η μη-γραμμική δομή του σεναρίου που έγραψε ο Michael Seitzman καταγράφει ότι, κάποια γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, ειδικά σε μια μικρή κοινότητα όπως αυτή, είναι αναπόφευκτο ότι θα ξαναβγούν στην επιφάνεια.

Εν μέρει, εξαιτίας της προσωπικής ιστορίας της Josey Aimes, όπου μάλιστα κάποια γεγονότα από το παρελθόν της θα έρθουν στην επιφάνεια, αρχίζεις να καταλαβαίνεις γιατί φέρεται με τον τρόπο αυτό, και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτήν να παλέψει μέχρι το τέλος και γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτεί την κακομεταχείριση εκ μέρους ορισμένων αντρών, όπως συμβαίνει με κάποιες άλλες γυναίκες που υπομένουν σιωπηλά αυτή τη συμπεριφορά.

Η δυναμική των σχέσεων ανάμεσα στους ήρωες είναι που κινεί την ιστορία. Η δύσκολη σχέση της Josey με τον πατέρα της, η άσχημη συμπεριφορά που αρχικά τής δείχνει ο πατέρα της και η σταδιακή κατανόησή του για το πώς βλέπει αυτή τα πράγματα από τη δική της πλευρά, ο αγώνας της Josey ως διαζευγμένης μητέρας και η σχέση της ειδικά με τον έφηβο γιο της, ο οποίος υφίσταται το χλευασμό από τα άλλα παιδιά όταν η μητέρα του καταθέτει την αγωγή στο δικαστήριο, η φιλία της με τις άλλες γυναίκες και η αυξανόμενη κόντρα τους προς αυτήν απ’ τη στιγμή που εναντιώνεται στην εργοδοσία, και η όλο ένταση σχέση ανάμεσα στην Josey και τον Bobby Sharp. Υπάρχει μια δυναμική, σαν ηλεκτρικό ρεύμα, που περνά μέσα από τις σχέσεις όλων αυτών των ανθρώπων
north2.jpg
Τελικά, αυτό που σε εξυψώνει ηθικά σ’ αυτή την ιστορία είναι το ένστικτο και το κουράγιο της Josey να παλέψει γι’ αυτά που πιστεύει και να φέρει τις εμπειρίες της στο φως, ακόμη και τη στιγμή που δεν έχει υποστήριξη από κανέναν άλλο. Κι αν στεκόμαστε στο πλευρό της είναι γιατί βλέπουμε τη θέλησή της να φτάσει τον αγώνα της μέχρι το τέλος.

(Πηγή: σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας)