του Peter Jackson
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
king1.jpg
Δεν είμαι ένας σκηνοθέτης που σκοπό έχει να μεταδώσει ένα μήνυμα στον κόσμο. Θέλω απλώς να διασκεδάσω τους θεατές και γι’ αυτό πάντα αισθάνομαι ικανοποίηση όταν οι θεατές απολαμβάνουν μια ταινία που έχω κάνει.
Το να κάνω την ταινία King Kong ήταν σαν να εκπληρώθηκε η φιλοδοξίας μιας ολόκληρης ζωής. Μ’ ενέπνευσε η πρώτη εκδοχή της ταινίας King Kong, όταν την είδα σε ηλικία εννέα χρονών στην τηλεόραση. Τρία χρόνια μετά δανείστηκα την κάμερα Super 8 των γονιών μου και έκανα ένα μικρό μοντέλο του King Kong φτιαγμένο από σύρμα, καουτσούκ και από την γούνα της μαμάς μου, ξεκινώντας έτσι να κάνω ένα remake της πρώτης ταινίας. Δεν προχώρησα πολύ. Το σχέδιο μου ήταν λίγο φιλόδοξο. Στην πραγματικότητα το παράτησα για να κάνω ένα remake της ταινία των Monty Python, Flying Circus. Όμως φύλαξα μέσα μου αυτήν την επιθυμία να κάνω μια μέρα ένα remake του King Kong.
king2.jpg(…) Ξεκίνησα θέλοντας να κάνω μια ταινία όπου ο King Kong θα είναι ο γορίλας και όχι το τέρας. Ο Godzilla είναι ένα τέρας, ο King Kong όχι. Τα χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά ενός γορίλα έχουν πολύ ενδιαφέρον και μας προσφέρουν αρκετές ιδέες που μπορούν να ενσωματωθούν σε μια σκηνή.
Ωστόσο επειδή προφανώς είμαι ένας σκηνοθέτης και επιδιώκω να πετύχω ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, γι' αυτό για να κάνω μια στιγμή της ταινίας να λειτουργεί, θα «κλέψω» λιγάκι. Έτσι αυτό που κανονικά δεν θα το έκανε ποτέ ένας γορίλας, προσπάθησα να το κάνω, έτσι ώστε αυτό να φαίνεται σαν να μπορούσε να το κάνει.
(…) Ο King Kong είναι ένας γορίλας που έχει ζήσει όλη του την ζωή στο νησί. Δεν έχει γονείς, ούτε αδέλφια, οι οποίοι μάλλον έχουν σκοτωθεί από τους δεινοσαύρους. Είναι ο τελευταίος από το είδος του και ποτέ δεν έχει επενδύσει συναισθηματικά σ’ ένα άλλο πλάσμα. Τα ένστικτά του τον οδηγούν στο να είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας και να κυριαρχεί πάνω στα άλλα είδη –κάτι που είναι στην φύση των γοριλών. Ξαφνικά όταν εμφανίζεται στην ζωή του η Ann Darrow -την οποία περιμένουμε να σκοτώσει και όμως δεν το κάνει-, αρχίζει και γίνεται περίεργος. Τότε αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ τους μια σχέση, που φθάνει μέχρι του σημείου του να θέλει να την προστατεύσει. Και είναι αυτή και για τους δύο μια επικίνδυνη σχέση.
king3.jpgΑυτό που μ’ αρέσει στην ιστορία του King Kong είναι η πολυπλοκότητά της: επειδή τελικά βλέποντας την ταινία μαθαίνουμε τι συμβαίνει στην καρδιά του, στην αγνή καρδιά του. Είναι ανέγγιχτος. Δεν κινείται με τις ίδιες ηθικές αξίες όπως εμείς οι άνθρωποι. Βασίζεται στο ένστικτό του, κάνει ότι του υπαγορεύει η καρδιά του. Αισθάνεται συμπάθεια και περιέργεια για την Ann. Ωστόσο όποιος πλησιάσει για να του πάρει την Ann θα τον σκοτώσει. Και θα το σκοτώσει αμέσως. Και σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι προσπαθούν να τον σώσουν.
Δεν υπάρχουν σ’ αυτήν την ιστορία κακοί. Δεν υπάρχουν τέρατα. Είναι μια περίπλοκη ιστορία για χαρακτήρες που κάνουν ότι πρέπει με σκοπό την επιβιώσή τους. Και ο King Kong συμπεριφέρεται μ’ ένα τρόπο απόλυτα φυσικό και φυσιολογικό –και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τον κατακρίνουμε.

(δηλώσεις στην ηλεκτρονική τοποθεσία www.bbc.co.uk)