του M. Night Shyamalan
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
village2.jpg

Η διαδικασία συγγραφής του σενάρια είναι διαφορετική κάθε φορά. Για την ταινία The Village ήταν η πιο μακρόχρονη και η δυσκολότερη λόγω του ότι είναι μια ταινία εποχής. Έγραφα συνεχώς σημειώσεις… σημειώσεις γι' αυτό το βιβλίο, γι' αυτή την ιδέα… συνεχώς σημειώσεις. Και άρχισε να γίνεται μια διαδικασία γεμάτη αναβολές και καθυστερήσεις, κάτι που είναι πολύ εύκολο να συμβεί με το γράψιμο. Όταν ξεκίνησα να γράφω είχα πρόβλημα να συνδυάσω τα στοιχεία, ήταν τόσα πολλά αυτά που έπρεπε να βάλω σε μια συνεκτική ιστορία.
(...…) Με ρωτούσαν σήμερα ξένοι δημοσιογράφοι "Τι θα θέλατε να σημαίνει το όνομα σας στο μέλλον;". Και απάντησα "Πρωτοτυπία, αυτό θα ήθελα να σημαίνει". Αν έβλεπα μια ταινία που άνηκε σ' ένα κινηματογραφικό είδος που μ' αρέσει, το πιθανότερο είναι ότι αποθαρρύνομαι και δεν μπορώ να γράψω. Θυμάμαι ότι είχα την ιδέα της ταινίας Sixth Sense πριν πολλά χρόνια και την παραμέρισα γιατί άκουσα ότι γύριζαν ταινία το Casper. (γέλια). Έχοντας μια τέτοια στάση uα μπορούσες να κάνεις κακό στον εαυτό σου. Έτσι δεν παρακολουθώ τις άλλες ταινίες.
Ορισμένες φορές υπάρχει το πυρήνας μιας ιδέας. Όπως στην ταινία The Village υπήρχε αυτή η σχετική με τον King Kong ιδέα: Είναι αυτή η ομάδα ανθρώπων που κάνει τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού και ενταγμένες μέσα σ' αυτές είναι τελετουργίες για να τους κρατήσουν ασφαλείς από τα πλάσματα, και μετά συνεχίζουν πάλι τις εργασίες.
village1.jpgΑυτά μ' έκαναν πολύ περίεργο γι' αυτούς τους ανθρώπους. Είχα λοιπόν αυτή την ιδέα και μετά μου έκαναν μια πρόταση για να διασκευάσω σε ταινία το μυθιστόρημα Wuthering Heights της Emily Bronte, με δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς. Διάβασα πάλι το βιβλίο και έμεινα έκπληκτος. "Αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο που γράφηκε ποτέ". Απάντησα όχι στην πρόταση για ταινία και αποφάσισα να κάνω την δική μου ταινία εποχής. Έτσι κατά κάποιο τρόπο από τα βιβλία εμπνέομαι πολύ. Αν διαβάσω ένα βιβλίο και η αντίδραση μου είναι "Ω! Αυτό είναι φοβερό" στην συνέχεια θα συνεχίσω και θα καταλήξω να επεξεργαστώ ένα δικό μου σχέδιο.
(...…) Νομίζω ότι η αρχική και η τελική εκδοχή του σεναρίου είναι διαφορετικές τονικά επειδή επέστρεψα στην αισθητική της ταινίας Unbreakable. Υπάρχει λοιπόν μια πολύ ισχυρή οπτική αίσθηση που αλλάζει τον τόνο της ταινίας: αυτή η ταινία είναι η πιο λεπτεπίλεπτη κομψή ταινία έχω κάνει. Είναι κομμάτια που μπαίνουν το ένα μετά τον άλλο μέχρι που τα πάντα να γίνουν τέλεια: Ο ρυθμός είναι σωστός έτσι που και η μουσική και τα ηχητικά εφέ να λειτουργούν.
(…...)Δεν γυρίζω ταινίες που να έχουν διάρκεια έξι εβδομάδες. Γυρίζω ταινίες που να διαρκούν μια δεκαετία. Θέλω η ταινία The Village να 'ναι η ταινία που θα διαλέξει κάποιος μετά από δέκα χρόνια και να πει "είναι μια μεγάλη ταινία της χρονιάς που γυρίστηκε".

(αποσπάσματα από δηλώσεις στην ηλεκτρονική τοποθεσία filmforce.ign.com)