του Kevin Kostner
openran1.jpg
Μετά την ταινία Dances With Wolves, ο Kevin Kostner επιστρέφει πάλι σ' ένα ξεχασμένο πλέον σήμερα είδος, το γουέστερν. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός τοποθετεί την ιστορία της ταινίας Open Range με φόντο το τοπίο της ερήμου, έναν τυπικό χώρο του κλασικού γουέστερν. Η αφήγηση αντανακλά μια ταραχώδη περίοδο της αμερικάνικης ιστορίας: την μετάβαση απο το καθεστώς της ελεύθερης γης στην ιδιοκτησία –δηλαδή το τέλος της εποχής της ύπαρξης μη ιδιόκτητης γης.
Τότε είχε συγκροτηθεί μία ομάδα “ελεύθερων” καουμπόις που περιπλανιόντουσαν στην ύπαιθρο με τα κοπάδια τους και ζούσαν από τη γη αυτή. Οι Τσάρλι Γουέιτ, Μπος Σπίρμαν, Μπάτον και Μόουζ Χάρισον είναι καουμπόιδες που προσπαθούν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους και ο μόνος τόπος στον οποίο μπορούν να είναι πραγματικά ελεύθεροι είναι οι ανοιχτοί ορίζοντες της άγριας Δύσης, δαμάζοντας κοπάδια ζώων εκεί όπου η φύση είναι ο μοναδικός νόμος. Τους δένει ένα ιποττικός κώδικας αρχών και συμρεπιφοράς, ο “κώδικας της Δύσης” – να κάνουν το καλό, να δείχνουν πίστη σ’ αυτούς που βρίσκονται κοντά τους – κι έτσι προσπαθούν να αποφεύγουν τη βία.
Όμως ένας αδίστακτος ιδιοκτήτης ράντσου που ελέγχει την πόλη του Χάρμονβιλ αποφασίζει να θέσπισει νόμους και κανόνες αλλά και να τους επιβάλλει με τη χρήση βίας και εκφοβισμού. Τώρα οι τέσσερις άνδρες καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πολεμήσουν την αδικία.
openran2.jpgΚεντρικό στοιχείο της μυθολογίας γουέστερν αλλά και αυτής της ταινίας είναι ο χαρακτήρας του δυνατού και ήσυχου καουμπόι- μια ρομαντική προσέγγιση ενός πραγματικού και ιστορικού προσώπου . Όμως η προσέγγιση του σκηνοθέτη αποκαλύπτει μιά άλλη πλευρά: «Σε κάθε γουέστερν υπάρχουν αινιγματικοί χαρακτήρες. Δεν γνωρίζεις την πορεία που τους οδήγησε εκεί που βρίσκονται σήμερα. Ολόκληρη η περιουσία τους μεταφέρεται μαζί με το άλογό τους», δηλώνει. «Είναι μια πολύ ρομαντική εικόνα, αλλά όταν το καλοσκέφτεσαι αναρωτιέσαι, τι κάνουν όταν βρέχει; Όταν ξεμένουν από φαγητό; Πρέπει να βγουν σε αναζήτηση. Να δράσουν επινοητικά. Μπορεί να έχουμε αυτή την ρομαντική εικόνα για τη δύση, στην πραγματικότητα όμως ήταν αφάνταστα δύσκολα τα πράγματα.»
Αυτοί οι άνδρες ετοιμάζονται να δώσουν μία αποφασιστικής σημασίας μάχη που θα τους αναγκάσει να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά και να υπερνικήσουν, τα προσωπικά τους πάθη.
Ο Kevin Kostner, σκηνοθέτης της ταινίας, σημειώνει: "Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι μ' αρέσει η Άγρια Δύση. Εκτός από τις γυναίκες, το αλκοόλ και τα όπλα οι συγκρούσεις τότε γινόταν για την χρήση της γης: σε ποιόν ανήκει; ποιος την ελέγχει; Η ταινία Open Range ασχολείται μ' αυτό. Σ' αυτή υπάρχουν πολλά ηθικά διλήμματα. Υπάρχει ένας κώδικας ηθικής στη Άγρια Δύση: είναι ο ηθικός κώδικας του Fair play, ο κώδικας του να δίνει τα χέρια, ο κώδικας του να κάνεις ότι λες, του να μην εγκαταλείπεις κάποιον, οποιοδήποτε και αν είναι ο κίνδυνος. Οι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν καταστάσεις στις οποίες δεν ήξεραν τι να κάνουν. Και αυτό που τελικά έκαναν, για να επιβιώσουν συχνά τους τοποθετούσε στην άλλη πλευρά του νόμου, στην αντίθετη. Αυτό που υπάρχει στην ταινία είναι άνθρωποι που δρουν και αντιδρούν σ' αυτά που συμβαίνουν, που αντιμετωπίζουν διλήμματα της πραγματικής ζωής."