της Patty Jenkins
monster1.jpg

Σ' ένα πρόσωπο που γνώρισε την φρενήρη προσήλωση των media, στην αντιφατική προσωπικότητα της πρώτης (και μοναδικής) δολοφόνου κατά συρροή των ΗΠΑ , της Aileen Wuornos, επικεντρώνεται η αφήγηση.
Στις 9 Οκτωβρίου του 2002, μετά από δεκαετή αναμονή, η Aileen Wurnos, καταδικασμένη σε θάνατο, κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα. Πολλά χρόνια πριν ζούσε μια ζωή δυστυχισμένη, παλεύοντας να επιβιώσει εκμεταλλευόμενη το κορμί της, δουλεύοντας ως πόρνη. Μια συνάντηση θα αποβεί καθοριστική για το μέλλον της: Σ' ένα μπαρ για λεσβίες της Φλόριδας θα συναντήσει την Selby Wall. Η Selby βρίσκεται μακριά από το σπίτι της, διωγμένη από τους γονείς της, με την προτροπή να "θεραπευθεί από την ομοφυλοφιλία της". Οι δύο γυναίκες θα περάσουν το βράδυ μαζί. Η Wurnos μέσα απ' αυτή την σχέση θα γνωρίσει για πρώτη φορά στην ζωή της, την οικειότητα, την αφοσίωση, την αληθινή αγάπη και τον ερωτικό πόθο. Αποφασισμένη να εγκαταλείψει την πορνεία θα έρθει αντιμέτωπη με τον πολλές φορές αποκρουστικό κόσμο της μισθωτής εργασίας και την απαξιωτική και απορριπτική στάση που επιφυλάσσεται γι' αυτούς που δεν έχουν προσόντα. Αποφασισμένη να συντηρήσει τον έρωτα της η Wuornos θα εντρυφήσει σ' ένα ερεβώδη σύμπαν: στην αρχή ως άμυνα αλλά στην συνέχεια εκ προμελέτης θα επιδοθεί σε μια σειρά δολοφονιών (7 ανδρών)….
monster3.jpgΚάτι παραπάνω από ένα πορτραίτο μιας διαβόητης δολοφόνου, η ταινία διαθέτει κάτι από το πνεύμα και την χάρη της πιο ενδιαφέρουσας περιόδου του αμερικάνικου σινεμά των δεκαετιών 60 και 70. Ταινία δρόμου, κοινωνικό σχόλιο και παθιασμένη ερωτική ιστορία, η ταινία σκιαγραφεί όχι τόσο ένα πρόσωπο αλλά έναν χώρο -το περιθώριο- και μια κατάσταση -τον κοινωνικό αποκλεισμό των outsiders. Η σκηνοθέτις οικοδομεί όλη την ταινία πάνω στην συντριπτική υποκριτική της Charlize Theron (The Yards, Celebrity, The Devil's Advocate), μιας γοητευτικής 27χρονης πρώην μοντέλου που εδώ εμφανίζεται πλήρως και απόλυτα μεταμορφωμένη. Η απόγνωση, το ζειν επικινδύνως και το εντέλει ανεκπλήρωτο πάθος για την ζωή του χαρακτήρα που υποδύεται, σημαδεύουν την ερμηνεία της.
Η σκηνοθέτις της ταινίας Patty Jenkins σχολίαζει την ερμηνεία της Charlize Theron: "Είναι απίστευτα αφοσιωμένη στο κάθε ρόλο που υποδύεται. Είτε είναι ένας ρόλος καλού είτε κακού βλέπεις κάποια απόλυτα αφοσιωμένη στο κάθε τι που κάνει. Ήξερα ότι αν ήθελα να έχω αυτού του είδους την αφοσίωση θα μπορούσα την πάρω. Επιπλέον στην ταινία The Devil's Advocate υπήρχαν αυτά τα εξαιρετικά κοντινά πλάνα (της Charlize) που ήταν τόσο μη κολακευτικά: δεν είναι μια ματαιόδοξη γυναίκα. Επίσης δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν πόσο όμορφή είναι: όλοι το ξέρουμε."
Σχετικά με τον πυρήνα της αφήγησης η Patty Jenkins δηλώνει: "Υπάρχει μια απίστευτη παράδοση στην αφήγηση αυτού του είδους την ιστορία από τους ελληνικούς μύθους, στο Σαίξπηρ και από εκεί στο σήμερα. Είναι η ιστορία ενός καλού ανθρώπου που γίνεται κακός, ή η ιστορία ενός χαρακτήρα γεμάτου αντιθέσεις, για τον οποίο δεν είμαστε σίγουροι για το τι αισθανόμαστε γι' αυτόν."
monster2.jpgΕνώ για την οπτική της στην ιστορία επισημαίνει: "Το πιο δύσκολο σχετικά με τους άνδρες που συμμετείχαν στην διαδικασία δημιουργίας της ταινίας ήταν ο φόβος τους να κάνουν την Wuornos να δείχνει ότι έχει περάσει τα όρια. Όμως αυτή είχε περάσει τα όρια και δεν ενδιαφερόμουν να αφηγηθώ μια ιστορία όπου θα την κάναμε μια φεμινιστική ηρωίδα. Αισθανόμουν απόλυτα ελεύθερη να χειριστώ έτσι την ιστορία γιατί ήμουν γυναίκα."
Η εκλιπούσα Wuornos συνεργάστηκε στην συγγραφή του σεναρίου, ενώ για την ζωή της έχουν γυριστεί δύο ντοκιμαντέρ: Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (Nick Broomfield, 1992) και το Aileen: The Life and Death of a Serial Killer (Nick Broomfield, Joan Churchill, 2003) και αρκετές τηλεταινίες.

Δ.Μ.