του James Marsh
king1.jpg
Η ταινία The King αφηγείται την ιστορία του Elvis Sandow ενός 21χρονου που μόλις απολύθηκε από ναυτικό και αναζητά τον πατέρα του που ποτέ δεν γνώρισε. Όταν τον βρει ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του είναι ο Πάστορας David, ένας ιερέας σε μια εκκλησία βαπτιστών στο Corpus Christi του Τέξας. Ζει μαζί με την γοητευτική του γυναίκα Twyla και τα δύο τους, Malerie και Paul. Όμως ο πάστορας δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον Elvis, ο οποίος του υπενθυμίζει το μακρινό του παρελθόν. Καθώς η αφήγηση προχωρά και ο Elvis εισβάλλει σιγά- σιγά στο ζωτικό χώρο της οικογένειας του πατέρα του. Τότε όμως οι εξελίξεις παίρνουν μια απρόβλεπτη όσο και βίαιη τροπή.
Το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, ο Elvis Sandow (που υποδύεται ο Gael Garcia Bernal) αναζητά την ταυτότητα του και γίνεται ένας καταλύτης μέσα στο περίκλειστο χώρο μιας οικογένειας: απελευθερώνει τις κρυφές εντάσεις και αποκαλύπτει τις αόρατες πλευρές της. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του James Marsh, ο οποίος έχει ένα παρελθόν ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Η ταινία The King παρουσιάστηκε στα πλαίσια του προγράμματος Un Certain Regard στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών.
king2.jpgΟ James Marsh δηλώνει: «Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα γοτθική παράδοση στο αμερικάνικο σινεμά. οι ταινίες που για μένα εκφράζουν με καθαρότητα αυτήν την παράδοση είναι Night of the Hunter, Psycho, Badlands, και Blue Velvet. Το σύμπαν αυτών των ταινιών είναι ένα σύμπαν τονισμένου ρεαλισμού –του οικείου που γίνεται ανοίκειο και απειλητικό- και χαρακτηρίζεται από μια μελαγχολική ατμόσφαιρα άγχους και βίας.
Ήξερα κάτι λίγα για τον χριστιανισμό και για το ρεύμα των «αναγεννημένων χριστιανών» και αισθάνθηκα ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ενταχθεί αυτο το στοιχείο μέσα στην ιστορία. Μια οικογένεια πιστεύει με ένταση σε κάτι, που γι' αυτούς σκιαγραφείται με σαφήνεια καθαρότητα, και ηθικά και πνευματικά. Και αυτό το σύστημα αξιών αντιμετωπίζει μια εξωτερική απειλή και υπόκειται σε μια πίεση που εκπροσωπεί ο Elvis Sandow (που υποδύεται ο Gael Garcia Bernal)».