bond.jpg

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου αγγλικού θεάτρου ο Edward Bond έχει ένα όχι και τόσο γνωστό παρελθόν στον κινηματογράφο. Συν - σεναριογράφος (μαζί με τον Tonino Guerra) του Blow-up (1966) μιας εμβληματικής ταινίας για την δεκαετία του 60, ο Edward Bond έχει μια σύντομη κινηματογραφική καριέρα. Στα χρόνια της δεκαετίας του 60 και 70 διακρίθηκε ως διασκευαστής λογοτεχνικών έργων και ως υπεύθυνος για τους διάλογους σε ταινίες όπως Nicholas and Alexandra (1971, Franklin Schaffner), La Monaca di Monza (Eriprando Visconti, 1969).
Η ταινία Michael Kohlhaas (1968, Volker Schloendorf) στην οποία έγραψε το σενάριο είναι μία διασκευή έργου του Kleist. Αφηγείται την ιστορία ενός εμπόρου αλόγων του 16ου αιώνα ο οποίος συγκρούεται μ' ένα φεουδάρχη.
Το Laughter in the Dark (1968, Tony Richardson) είναι μια διασκευή έργου του Nabokov. Εδώ ο Bond αλλάζει τον χρόνο στον οποίο διαδραματίζεται: από την δεκαετία του 30 και το Βερολίνο το μεταφέρει στην δεκαετία του 60 και στο Λονδίνο. Στο κέντρο βρίσκουμε την σχέση ενός ηλικιωμένου με μια νεαρή σταρ του σινεμά (στον ρόλο η Anna Karina), μια σχέση καταστροφική για τον άνδρα που αναπτύσσεται στο ηδονιστικό περιβάλλον της εποχής.
Η ταινία Walkabout (1970) σημαδεύει τη συνεργασία του Bond με τον Nicholas Roeg. Δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη διαδραματίζεται στην Αυστραλιανή ενδοχώρα και έχει ως ήρωες δύο παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν μετά την αυτοκτονία του πατέρα τους.
Τέλος το ιταλικό Il Giorno del furore, (1973, Antonio Calenda) είναι μια ταινία που βασίζεται στο μυθιστόρημα του M. Lermontov, Vadim. Σ' αυτό πρωταγωνιστούν ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός Oliver Reed (στον ρόλο ενός σαδιστή γαιοκτήμονα) και η ιταλίδα σταρ Claudia Cardinale.
Δ.Μ.