yufit.jpg

Ο Yevgeni Yufit γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1961. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός. Στη νεότητα του ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Μαθήτευσε δίπλα στον Aleksandr Sokurov. Το 1984 ίδρυσε το ανεξάρτητο στούντιο Mzhalala. Μέλος του κινήματος «παράλληλο σινεμά», ιδρυτής του «νεκρορεαλισμού». Η αποσύνθεση του κοινωνικού ρεαλισμού έδωσε ζωή σ’ ένα νέο ρεαλισμό –τον νεκρορεαλισμό.
Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει ταινίες όπως Vesna (1987), Daddy, Father Frost is Dead (1991), The Wooden Room (1995), Silver Heads (1998), Killed by Lightning (2002), Bipedalism (2005).
Ο θάνατος ως μια φυσική πραγματικότητα, μαύρο χιούμορ, το παράλογο, πειραματισμός είναι σημεία εστίασης. Σουρεαλισμός, στοιχεία από την αρχαία μυθολογία, η ρωσική λαϊκή παράδοση, παραμύθια με σκοτεινή ατμόσφαιρα, οι επιρροές. Τα πρόσωπα στις ταινίες είναι επιστήμονες, καλλιτέχνες, ειρηνιστές, γυναίκες. Είναι ασυνήθιστες προσωπικότητες που κάνουν ενέργειες που σοκάρουν: επιδίδονται σε ομοφυλόφιλες ερωτικές πράξεις, τσακώνονται, αυτοκτονούν, διοργανώνουν παράξενα επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους.
Μια ρωσίδα κριτικός αναφέρει σχετικά: «Η φύση διαμορφώνει το φόντο και τα δραματικά πρόσωπα συνεισφέρουν στην σκοτεινή και γεμάτη εντάσεις ατμόσφαιρα των ταινιών του. Το μοντάζ με το πέρασμα του χρόνου εξαφανίζεται και ο Yevgeni Yufit αρχίζει να προτιμά σε πλάνα πιο αργά σε ρυθμό και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, κάνοντας αναφορές ή υπενθυμίζοντας στον θεατή τις άλλες του δραστηριότητες ως ζωγράφου και φωτογράφου».
Ο μοναδικός σύνδεσμος του με την ρωσική καλλιτεχνική παράδοση είναι ο Daniil Charms.
Στο παρελθόν το φεστιβάλ του Ρότερνταμ διοργάνωσε μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του.
(Data: filmfestivalrotterdam.com)
Δ.Μ.