picasso.jpg

Ο Luciano Emmer γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1918. Θεωρείται ως ένας από τους πιο μοναχικούς και περιθωριακούς δημιουργούς του ιταλικού σινεμά: Χαρακτηρίζεται ως «ροζ νεορεαλιστής».
Σπούδασε νομικά. Ίδρυσε την εταιρεία Dolomiti Films. Από το 1938 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 50, σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για ζωγράφους όπως τους  Leonardo da Vinci, Giotto, Bosch, Piero della Francesca, Goya, Hogarth, Picasso κ.α..
Την δεκαετία του 1950 γύρισε 8 μεγάλου μήκους ταινίες, με πρώτη την Domenica d’ Agosto σε σενάριο Sergio Amidei. Συνεργάστηκε με ηθοποιούς όπως οι Marcello Mastroianni, Victorio DeSica, Lino Ventura, Marina Vlady, Lucia Bose, Giancarlo Giannini, Marie Trintignant.
Μια εμμονή στο στιγμιότυπο, από-δραματοποίηση, αφηγηματική απλότητα, ιστορίες κοινών ανθρώπων, πνευματώδης ειρωνεία, συναισθηματισμός, μελαγχολία, νυχτερινή ατμόσφαιρα: είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των ταινιών του.
Στην συνέχεια απομακρύνεται από τις ταινίες μεγάλους μήκους και ασχολείται με τη διαφήμιση και τα ντοκιμαντέρ. Σε ηλικία 80 χρόνων γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Villa Borghese.
Το 2001 σε ηλικία 83 χρόνων και μετά από μακρόχρονη απουσία από τις ταινίες μυθοπλασίας θα σκηνοθετήσει την πιο πρόσφατη ταινία του Una lunga, lunga, lunga notte d’ amore που προβλήθηκε στο φεστιβάλ Βερολίνου. Αφηγείται την ιστορία 5 γυναικών που αναζητούν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας τον έρωτα και την αγάπη.
«Μια κομψή επιστροφή» χαρακτηρίζει την ταινία το Variety.
Το 2004 το Φεστιβάλ του Τορίνο διοργάνωσε μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του.
(Data: torinofilmfest.org)
Δ.Μ.