ruiz1.jpg

Ο Ραούλ Ρουίζ/ Raúl Ruiz γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1941 στο Puerto Montt της Χιλής. Πέθανε στο Παρίσι στις 19 Αυγούστου του 2011.
Υπήρξε ένας από τους πιο συναρπαστικούς και καινοτόμους κινηματογραφιστές που εμφανίστηκε στο σινεμά. Το έργο του είναι ιδιόρρυθμο, ακατάτακτο, εσωστρεφές, έργο ενός ενεργού διανοούμενου-μυθοπλάστη, με μια δική του ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ, δομημένο πάνω στο παράλογο και στον ελεύθερο συνειρμό. Ο κόσμος του Raοul Ruiz είναι ένας κόσμος βαθιάς πρωτοτυπίας, σουρεαλισμού, ποίησης,  φιλολογικού διαλογισμού, γεμάτος μυστήριο, αμφισημία και οπτικά συναρπαστικές μορφικές πρωτοτυπίες. Οι ταινίες, κάποιες από τις οποίες διασκευάζουν εμβληματικά έργα της λογοτεχνίας, βρίθουν αναφορών σ’ ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και τάσεων: από τον Χίτσκοκ, τον Μπουνιουέλ και τον Μπόρχες, στους Μέλβιλ, Στίβενσον, Κλοσσόφσκι, Προυστ και Ρεμπό. Συχνά αδιαφορεί για την αφηγηματική σαφήνεια, και η γραφή του είναι συνειρμική και ελλειπτική, δημιουργεί έναν κόσμο μυστικιστικό. Οι αφηγήσεις στις ταινίες του, γεμάτες αινίγματα, ανατροπές και ακατάπαυστες αναιρέσεις, είναι λαβυρινθώδεις, πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Στυλιστικά οι ταινίες του Raúl Ruiz χαρακτηρίζονται από πολυμορφία: παράξενες γωνίες λήψης, close-ups, βάθος πεδίου, υποκειμενικά πλάνα, λαμπερά χρώματα, και δαιδαλώδεις δραματικές πλοκές.
ruiz2.jpg«Οι ταινίες μου είναι φτωχές» είχε πει ο Raοul Ruiz σε μια από τις συνεντεύξεις του. «Είναι σαν την οικογένειά μου. Όλοι μέσα στη φτώχεια, αλλά έχουν μακροζωία».
Στη διάρκεια της καριέρας του γύρισε περίπου 90 μεγάλου και 30 μικρού μήκους ταινίες.
Με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το Tres tristes tigres, κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 1969. Το 1973, μετά το πραξικόπημα του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, εγκατέλειψε τη Χιλή και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία.
Έζησε, από τότε, σε εξορία στο Παρίσι και το έργο του πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια του γαλλικού σινεμά: τον υπερασπίστηκαν οι κριτικοί των Cahiers du Cinéma, και στη Γαλλία βρήκε τις απαραίτητες δομές υποστήριξης για το έργο του στο σινεμά και την τηλεόραση. Γύρισε ταινίες σε 35mm, σε 16mm, σε βίντεο, στην τηλεόραση, ντοκιμαντέρ αλλά και ταινίες μυθοπλασίας, μεγάλου και μικρού μήκους, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με το θέατρο.
Σημαντικές ταινίες του είναι L’ Hypothese du tableau vole (1979), Le trois couronne du matelot(1983), La ville des pirates (1983), Les destins de Manoel (1984), Trois vies et une seule mort (1996), Généalogies d'un crime (1997), Le temps retrouvé (1999), Comédie de l'innocence (2000), Les Âmes fortes (2001), Klimt (2006), Mistérios de Lisboa (2010).
Ο Ruiz υπήρξε ένας από τους πλέον παραγωγικούς, εναλλακτικούς κινηματογραφικούς δημιουργούς, διατηρώντας στενή σχέση με τον παραγωγό Paulo Branco. Στους σταθερούς συνεργάτες του περιλαμβάνονται η σύζυγος και μοντέρ του Valeria Sarmiento, ο συνθέτης Jorge Arriagada, οι διευθυντές φωτογραφίας Sacha Vierny, Henri Alekan και Ricardo Aronovich, οι σεναριογράφοι Gilbert Adair και Pascal Bonitzer. Στις ταινίες του παίζουν ηθοποιοί όπως οι John Hurt, Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Arielle Dombasle, Michel Piccoli  και John Malkovich.

(πηγή δελτία τύπου, δημοσιεύματα στον τύπο, επιμέλεια Δ.Μ.)