lord5.jpg

Ο Τζόν Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν/ John Ronald Reuel Tolkien (J. R.R. Tolkien) γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1892 στο Μπλόεμφοντέιν της Νότιας Αφρικής. Στις αρχές του 1895, γύρισε με τη μητέρα του στην Αγγλία. Μετά το θάνατο του η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Σέαρχολ, κοντά στο Μπέρμινγχαμ. Η μητέρα του πέθανε το 1904, αφήνοντας τη φροντίδα των παιδιών σ' έναν ιερέα.
Ο Ρόναλντ σπούδασε στην Οξφόρδη και κατατάχτηκε ως υπολοχαγός στο στρατό, αφού παντρεύτηκε την παλιά του αγάπη Έντιθ Μπράπ. Τα μεταπολεμικά χρόνια μετά τον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο τα αφιέρωσε στη δουλειά του ως καθηγητής της αγγλοσαξωνικής στην Οξφόρδη, όπου σύντομα διακρίθηκε ως ένας από τους εκλεκτότερους φιλολόγους στον κόσμο. Ο Τόλκιν υπήρξε μελετητής της Αγγλικής γλώσσας, με ειδίκευση στα αγγλοσαξονικά και τα αρχαία αγγλικά. Στο γλωσσικό του ταλέντο οφείλεται το γεγονός ότι αργότερα άρχισε να επινοεί δικές του γλώσσες.
lord2.jpgΌντας καθηγητής έγραψε τα κλασικά πλέον βιβλία, Χόμπιτ/ The Hobbit (1937) και την τριλογία Ό Άρχοντας των Δαχτυλιδιών/The Lord of the Rings (1954 -1955) - έναν μεγάλο κύκλο των μύθων και θρύλων, οι οποίοι μελλοντικά αποτέλεσαν το ΣΙΛΜΑΡΙΛΛΙΟΝ. Με την Έντιθ έκαναν τέσσερα παιδιά και σ' αυτά διηγήθηκε για πρώτη φορά την ιστορία του Χόμπιτ. Είχε τόση κυκλοφοριακή επιτυχία, που ο εκδότης, αμέσως του ζήτησε τη συνέχεια, αλλά μόλις το 1954 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών , που έγινε πολύ γρήγορα επιτυχία.

Οι ιστορίες του κύκλου διαδραματίζονται σε μία προϊστορική εποχή, σε έναν επινοημένο απο τον συγγραφέα, κόσμο τον οποίο ο ίδιος ονόμασε, σύμφωνα με την αρχαία αγγλική, Μέση γη. Στην Μέση-γη ζούσαν άντρες και γυναίκες, Ξωτικά, Νάνοι, Τρόλ, Καλικάντζαροι και φυσικά Χόμπιτ.
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας, ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος ανακαλύπτει ότι το δαχτυλίδι που έχει στην κατοχή του ο Φρόντο ο Χόμπιτ είναι στην πραγματικότητα το Ένα Δαχτυλίδι, ο εξουσιαστής όλων των Δαχτυλιδιών με κάποιες ανεξήγητες Δυνάμεις. Ο Φρόντο μαζί με τους Συντρόφους του Δαχτυλιδιού ξεκινούν για το βουνό της φωτιάς στη Μόρντορ, τη χώρα του Εχθρού, για να καταστρέψουν εκεί το Δαχτυλίδι. Η Συντροφιά όμως σκορπίζεται μετά από επίθεση στρατιωτών Ορκ.
Στο δεύτερο βιβλίο, εξιστορούνται οι περιπέτειες του κάθε μέλους της Συντροφιάς μετά τη διάλυσή της, ως τον ερχομό της Μεγάλης Σκοτεινιάς και την αρχή του Πολέμου του Δαχτυλιδιού.
Στο τρίτο βιβλίο, παρακολουθούμε τα στρατηγικά σχέδια του Γκάνταλφ και του Σόρον, μέχρι την τελική καταστροφή και το τέλος της Μεγάλης Σκοτεινιάς.
lord1.jpg
Στο Χόμπιτ ο Μπίλμπο Μπάγκινς είναι ένα καλόβολο μεσήλικο χόμπιτ που απολαμβάνει χωρίς ενοχές τις μικρές χαρές της άνετης καθημερινής ζωής. Η ηρεμία του όμως διακόπτεται ξαφνικά, όταν μια μέρα στο κατώφλι του σπιτιού του εμφανίζονται ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους.  Ο Μπίλμπο Μπάγκινς δεν έχει καμιά όρεξη να εγκαταλείψει το ειδυλλιακό χωριό του Σάιρ. Όμως, όσον αφορά την καταγωγή του, ο Μπίλμπο είναι κατά το ήμισυ Τουκ, ένα γένος ονειροπόλο, που διψάει για ηρωικά κατορθώματα. Έτσι η προοπτική του ταξιδιού αφυπνίζει τον κρυμμένο εαυτό του και τον ωθεί να συμφωνήσει και να πάρει μέρος σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Η τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών γρήγορα έγινε ευρέως γνωστή. Οι κριτικές της εποχής διίστανται:  ξεκινώντας από εγκωμιαστικές (W. H. Auden, C. S. Lewis) και καταλήγοντας στις απόλυτα αρνητικές (E. Wilson, E. Muir, P. Toyndee) . Η επιτυχία της όμως είχε ένα άμεσο αντίκτυπο. Το BBC συμπύκνωσε την ιστορία σε 12 επεισόδια, τα οποία μεταδόθηκαν απο το Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της Μεγάλης Βρετανίας. Το Τρίτο Πρόγραμμα ήταν πολύ γνωστό το 1956 στην Βρετανία και το κοινό του ήταν κυρίως διανοούμενοι. Ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, ήταν οι πωλήσεις των βιβλίων να ξεπεράσουν κατά πολύ τα αναμενόμενα.
Το 1965 το βιβλίο κυκλοφόρησε με μαλακό εξώφυλλο και τότε Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών μπήκε στην κατηγορία των "παρορμητικά αγοραζομένων προϊόντων". Το 1968, η τριλογία του Τόλκιν αποτελούσε τη Βίβλο της τότε "Εναλλακτικής Κοινωνίας".
Ο συγγραφέας είχε ανάμικτα συναισθήματα για την τρομακτική αυτή του επιτυχία. Από τη μια, είχε ικανοποιηθεί από την ανταπόκριση του κόσμου και από την βελτίωση τη οικονομικής του κατάστασης. Από την άλλη, σε μεγάλο βαθμό είχε επηρεάσει ένα κοινό που παραλλήλιζε την έννοια ενός μεγάλου ταξιδιού, με τις παρενέργειες του LSD. Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπιζαν και οι Άρθουρ Κλάρκ και Στάνλευ Κιούμπρικ με τη Οδύσσεια του Διαστήματος.
hobbit.jpgΧαρακτηριστικό της ολοένα αυξανόμενης   απήχησης των βιβλίων είναι το γεγονός ότι το 1977, η τριλογία ήρθε πρώτη σε 3 γκάλοπ με θέμα το καλύτερο βιβλίο το 20ου αιώνα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από το Κανάλι 4 / Waterstone's, τη Folio Society, και το "SFX", το μεγαλύτερο περιοδικό επιστημονικής φαντασίας στην Αγγλία.

Το έργο τουΤζόν Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα αρκετές φορές από τον κόσμο της Αγγλικής λογοτεχνίας, αγαπήθηκε όμως από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως. Ενδεικτικό της "μανίας" είναι  ότι αναγνώστες είχαν φανατιστεί σε τέτοιο βαθμό που είτε εμφανιζόταν στο σπίτι του συγγραφέα, είτε του τηλεφωνούσαν από την Καλιφόρνια, για να μάθουν αν ο Φρόντο είχε εκτελέσει την αποστολή του ή αν οι Μπάλρογκ είχαν φτερά. Ο Τόλκιν εξαναγκάσθηκε να μετακόμισει στο Μπούρνμουθ με την γυναίκα του Ήντιθ Μπράτ. Εν τω μεταξύ, η "λατρεία" την φανταστικής λογοτεχνίας που ο ίδιος αναζωπύρωσε, όσο κι αν αυτό τον σάστισε, είχε ήδη επεκταθεί.
Ο Τόλκιν πέθανε στην Οξφόρδη στις 2 Σεπτεμβρίου 1973.
Αφησε πλήθος ανέκδοτων γραπτών, όπως οι ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, που εκδόθηκαν πρόσφατα, το 1998, με επιμέλεια του γιου του Κρίστοφερ, καθώς παραμύθια και δοκίμια.

Βιβλία του  Τζόν Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν που κυκλοφορούν σε μετάφραση στην Ελλάδα
ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΡΑΙΔΕΣ
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ τ. Α' Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ τ. Β' ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ
Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ τ. Γ' Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
Ο ΓΕΩΡΓΟΣ Ο ΓΙΛΗΣ ΑΠ' ΤΟ ΧΑΜ
Ο ΧΟΜΠΙΤ
ΡΟΒΕΡΑΝΤΟΜ
ΣΙΛΜΑΡΙΛΛΙΟΝ

(πηγή δ.τ.)