sadie.jpg

Η Sadie Benning γεννήθηκε στο Milwaukee των ΗΠΑ, το 1973. Η πιο σημαντική σκηνοθέτις του αμερικάνικου πειραματικού κινηματογράφου. Ο πατέρας ήταν σκηνοθέτης και η μητέρα της καλλιτέχνις. Ταινίες της έχουν προβληθεί στο MTV. Ξεκίνησε να κάνει μικρού μήκους σε ηλικία 15 χρόνων.
Το έργο της περιστρέφεται γύρω από τα θέματα της αποξένωσης, της σεξουαλικής ταυτότητας, του φύλου, ενώ παράλληλα διερευνά τη λεσβιακή ερωτική επιθυμία.
Το Flat is Beautiful (1998) είναι η ταινία που την έκανε ευρύτερα γνωστή. Χρησιμοποίησε ένα παιδικό παιχνίδι, την κάμερα PXL-2000 της εταιρείας Fisher –Price, που χαρακτηρίζεται από χαμηλής ανάλυσης ασπρόμαυρες εικόνες. “Αρχικά η κάμερα ήταν πολύτιμη για μένα γιατί ήταν κάτι πολύ προσωπικό. Ήταν το ημερολόγιο μου. Ήταν σαν να είχα ένα μολύβι και να έγραφα μ’ αυτό. Πιστεύω ότι αν έγραφα σε ημερολόγια ποτέ δεν θα μπορούσα να είμαι τόσο ακριβής: η κάμερα διαθέτει τη δύναμη της υποκριτικής ερμηνείας και χρησιμοποιείς τη φωνή σαν σε κείμενο. Ποτέ δεν την είδα σαν παιχνίδι”, εξηγεί.
[Data: http://www.brightlightsfilm.com/}
Δ.Μ.