tonscott.jpg

Ο Τόνι Σκοτ/ Tony Scott είναι ένας από τους πιο παραγνωρισμένους σκηνοθέτες ταινιών δράσης του Χόλιγουντ. Στις ταινίες δίνει έμφαση στο μοντάζ, στην κίνηση, στο περιορισμένο των χώρων, στο σασπένς, στις συγκρούσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες. Ενώ οι εικόνες των ταινίων του είναι γεμάτες αντανακλάσεις και κάποιες φορές επιβάλλουν στον θεατή μια παραισθητική ατμόσφαιρα.
Ο Τόνι Σκοτ γεννήθηκε το 1944 στην Αγγλία και σπούδασε ζωγραφική στο Sunderland Art School. Ενώ σπούδαζε για το μεταπτυχιακό του στο Leeds College, άρχισε να αναπτύσσει ενδιαφέρον για την κινηματογράφηση και γύρισε την ταινία "One of the Missing", μια ημίωρη ταινία με χρηματοδότηση από το British Film Institute. Στην συνέχεια αποφοίτησε με Master of Fine Arts από το Royal College of Arts, έχοντας γυρίσει άλλη μια ταινία για το British Film Institute, το "Loving Memory", με χρηματοδότηση από τον Άλμπερτ Φίνεϊ.
Το 1973, ο Τόνι ίδρυσε στο Λονδίνο, μαζί με τον επίσης σκηνοθέτη αδερφό του Ρίντλεϊ/ Ridley, την εταιρία παραγωγής διαφημίσεων RSA. Μέσα σε μια δεκαετία είχε δημιουργήσει μερικές από τις πιο διασκεδαστικές και αξιομνημόνευτες διαφημίσεις, έχοντας κερδίσει μια σειρά από διακρίσεις, πολυάριθμα βραβεία Clio, Αργυρά και Χρυσά Λιοντάρια στο Cannes International Television/Cinema Commercials Festival, καθώς και το βραβείο Designers & Art Directors του Λονδίνου.
pelham.jpgΤο 1995, οι αδερφοί Σκοτ ίδρυσαν την Scott Free, τη δική τους εταιρία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, με γραφεία στο Λος Άντζελες και στο Λονδίνο, και μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει την παραγωγή σε ταινίες όπως "In Her Shoes", "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" και "The A-Team".
Το 1983, ο Σκοτ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας την σύγχρονη ιστορία βρικολάκων "Αίμα και Πάθος"/The Hunger, με τους Κατρίν Ντενέβ, Ντέιβιντ Μπάουι και Σούζαν Σάραντον. Ακολούθησε το 1986 η παγκόσμια επιτυχία "Top Gun", η οποία απογείωσε την καριέρα του Τομ Κρουζ και έγινε μια από τις ταινίες – ορόσημα των ‘80s.
Το βιογραφικό του Σκοτ περιλαμβάνει επίσης τις ταινίες "Beverly Hills Cop 2", "Ο Τελευταίος Πρόσκοπος"/ The Last Boy Scout,  "Ιλιγγιώδης Έρωτας"/ True Romance, "Crimson Tide", "Δημόσιος Κίνδυνος"/Enemy of the State, "Παιχνίδι Κατασκόπων"/ Spy Game, "Domino",  "Man on Fire"/ Δια Πυρός και Σιδήρου, "Déjà Vu", "Επίθεση στο Συρμό"/The Taking of Pelham 123, Unstoppable.
Ο Τόνι Σκοτ έβαλε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από γέφυρα στο Λος Άντζελες τη Κυριακή 19 Αυγούστου του 2012.