andie2.jpg
Από την ταινία Sex, Lies And Videotape μέχρι τους Four Weddings and a Funeral, ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος για την Andie MacDowell. Παρ' όλες τις αντιξοότητες που συνάντησε στην καριέρα της (βλέπε Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes) κατόρθωσε να επιβάλει την εικόνα της: μια σαγηνευτική παρουσία, στην οποία η σεξουαλικότητα υπάρχει περισσότερο ως υπονοούμενο παρά ως σαφής δήλωση. Η φιλμογραφία της μοιάζει ως μια επισκόπηση για την κατάσταση του είδους της ρομαντικής κωμωδίας σήμερα. Οι ταινίες Green Card και Groundhog Day είναι ίσως οι καλύτερες της: εξαιρετικά δείγματα ρομαντικών κωμωδιών. Σ' αυτό το είδος ο ρόλος που επιφυλάσσεται στην Andie MacDowell είναι μίας λαμπερής και γοητευτικής γυναικείας παρουσίας που αλλάζει την πορεία της ζωής ενός άνδρα.
Στην συνέχεια η Andie MacDowell περιγράφει ορισμένες τραυματικές και όχι μόνο πλευρές της ζωής της...
Δ.Μ.

Δεν νομίζω ότι κάποια θα έπαιζε το ρόλο στην ταινία Sex, Lies And Videotape [σ.τ.μ. σκηνοθεσία Steven Soderbergh] καλύτερα απ' ότι τον έπαιξα εγώ. Μπορεί ν' ακούγεται αυτάρεσκο, αλλά αυτή είναι η άποψή μου. Και δεν μπόρεσα να πάω στο Φεστιβάλ Καννών [όπου η ταινία κέρδισε το πρώτο βραβείο] γιατί μόλις είχα γεννήσει και ήμουν σαν γελάδα. Ήμουν λεχώνα και θήλαζα κάθε δύο ώρες. Αυτός νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους που ποτέ δεν έχω γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία.
Το να κάνεις καριέρα είναι πολύ καλό αλλά δεν είναι το άπαν. Για να φθάσεις στην κορυφή θα πρέπει να κάνεις τα πάντα.
andie1.jpgΘα πρέπει να κάνω την ερώτηση στον εαυτό μου : πόσο πιο ευτυχισμένη ζωή θα είχα αν ήμουν μεγάλη σταρ; Και τελικά πόσα λεφτά πραγματικά χρειάζομαι;
Ορισμένες φόρες σκέφτομαι να σταματήσω να δουλεύω και απλώς να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Όμως η ηθοποιία με κάνει καλύτερο άτομο και καλύτερη μητέρα και μου προσφέρει ευτυχία. Είμαι τόσο πολυάσχολη που δεν έχω καθόλου χρόνο. Όμως ξέρω να τα φέρνω βόλτα από την εποχή που ήμουνα μοντέλο.

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (σ.τ.μ. σκηνοθεσία Hugh Hudson -στη ταινία αυτή η Andie MacDowell λόγω της προφοράς της μεταγλωττίσθηκε από την Glenn Close). Ήταν πολύ δύσκολο να το αποδεχθώ. Ήταν ένα γεγονός που με διέλυσε στην αρχή της καριέρας μου. Ωστόσο τελικά μάλλον με βοήθησε. Αρκετοί άνθρωποι που με παρακολουθούν χρόνια το έχουν καταλάβει: αν και ξεκίνησα ως αποτυχημένη, κατάφερα να κάνω κάτι σαν ηθοποιός. Ορισμένες φορές είναι πλεονέκτημα το να μην είσαι σταρ σαν την Demi Moore. Δεν πιέζομαι σαν αυτήν.

Τα πιο παράξενα πράγματα μου θυμίζουν τη μητέρα μου. Η ερμηνεία της Brenda Blethyn στην ταινία Secrets and Lies (σκηνοθεσία Mike Leigh) ήταν αποκοσμη. Όταν συνάντησα την Brenda στην τελετή των Spirit Awards στο Λος ’ντζελες προσπάθησα να της μιλήσω αλλά λύθηκα στα δάκρυα. Ήρθαν από το πουθενά - ένα ξεχείλισμα συναισθημάτων. Τα πράγματα συνέβησαν τόσο αποτομα που αισθάνθηκα ταπεινωμένη. Μου θύμισε τόσο πολύ τη μητέρα μου που πέθανε όταν ήμουνα 23 χρονών. Ήταν μια από τις καλύτερες ερμηνείες που έχω δει. Αν και στη ταινία Secrets and Lies υπάρχει μια μη υγιής οικογενειακή ζωή, η Brenda απεικονίζει το ευάλωτο, τη ζεστασιά και το βάθος του χαρακτήρα που υποδύεται. Αισθανόμουνα σαν αράχνη στον τοίχο να παρακολουθώ ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή μου.
Όταν ήμουν νέα οι γονείς μου χώρισαν. Η μητέρα μου αισθανόταν μόνη και είχε πέσει σε μελαγχολία. Προσπαθούσε να καλύψει την απουσία του πατέρα με δώρα. Πιστεύω ότι η μητέρα μου ακόμα επηρεάζει την ζωή μου. Την έχασα όταν ήμουν 23 χρονών. Ηταν για μένα μια μεγάλη απώλεια γιατί ήμασταν πολύ κοντά.
Πιστεύω ότι όλα τα σπουδαία πράγματα που μου έχουν συμβεί στη ζωή έχουν γίνει μέσω της δική της αγγελική παρεμβολής.

Συμμετείχα στην απονομή των βραβείων Baftas και βρέηθκα ανάμεσα σ' ορισμένες εκπληκτικές και ώριμες ηθοποιούς -τις οποίες όλοι αντιμετώπιζαν με μεγάλο σεβασμό. Το Χόλιγουντ είναι τόσο ρηχό. Δεν εμβαθύνουν σε γυναικείους χαρακτήρες στις ταινίες -ειδικότερα για πιο μεγάλες σε ηλικία γυναίκες. Είναι γι' αυτό που τόσες Αμερικανίδες θέλουν να γυρίζουν σενάρια γραμμένα από Βρετανούς σεναριογράφους. Το μόνο πράγμα που σέβονται στο Χόλιγουντ είναι η νεότητα. Αν είσαι 22 χρονών και έχεις ταλέντο όλος ο κόσμος είναι στα πόδια σου. Αν όμως είσαι 42 τότε όλα φαίνονται διαφορετικά.

(Αποσπάσματα από δηλώσεις της Andie MacDowell και συνεντεύξεις της (Times 13-6-1999). Αποδοση Δημήτρης Μπάμπας.)