book13.jpg
Cahiers Du Cinema- Special Jacques Demy,
επιμέλεια έκδοσης Σώτη Τριανταφύλου,
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης,
2001,
σελ. 96.
Η συλλεκτική αυτή έκδοση κυκλοφόρησε με αφορμή το αφιέρωμα που διοργανώθηκε στον Γάλλο σκηνοθέτη. Είναι δε συλλεκτική γιατί αποτελεί το μοναδικό τεύχος του γνωστού γαλλικού κινηματογράφου περιοδικού, που εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα. Εκδόθηκε ως φόρος τιμής για τα 50 χρόνια ενεργής παρουσίας του: το περιοδικό Cahiers du Cinema ανέπτυξε έναν κριτικό λόγο που επηρέασε με τον πιο καταλυτικό τρόπο το πως βλέπουμε τον κινηματογράφο.
Ο Jacques Demy ανήκει στην γενιά της nouvelle vague και αποτελεί ίσως το πιο υποτιμημένο σκηνοθέτη της. Γνωστός για το αριστούργημα του Οι Ομπρέλες του Χερβούργου, έχει επίσης σκηνοθετήσει κλασικές ταινίες όπως η Λόλα, Οι δεσποινίδες του Ροσφόρ, Το λιμάνι των αγγέλων (το κρυφό του αριστούργημα, μια ταινία για το πάθος του τζόγου) και το Ένα δωμάτιο στην πόλη (ένα σκοτεινό μιούζικαλ).
Ήταν ο πιο σκηνοθέτης της γενιάς του: δημιουργούσε έναν χώρο, γέμιζε τις εικόνες με μουσική και χρώματα. Οι ταινίες του όλες είναι σκοτεινές εκδοχές των παραμυθιών. Το περιοδικό περιλαμβάνει στο ειδικό του τεύχος κείμενα των συντακτών για τον Demy (κάποια γράφτηκαν ειδικά γι' αυτή την έκδοση), ένα εκτενές κείμενο της Σώτη Τριανταφύλλου, συνεντεύξεις των Demy, Michel Legrand και Catherine Deneuve. Επιπλέον υπάρχουν κείμενα αναλύσεις για τις ταινίες γραμμένες τόσο από συντάκτες του περιοδικού όσο και από έλληνες κριτικούς (ειδικά γι' αυτή τη έκδοση).
Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει τα κείμενα μοιάζει να υπενθυμίζει την γοητεία και την σαγήνη που κρύβεται μέσα στις εικόνες των ταινιών που σκηνοθέτησε ο Jacques Demy.

Δ. Μ.