50-shades.jpg

της Rachel Adams/The New York Times

Οι παιδικές ταινίες συνήθως ευθύνονται για τη δημιουργία νέων παιχνιδιών. Η πρεμιέρα, όμως, των «50 αποχρώσεων του γκρι»/ Fifty Shades of Grey (σε σκηνοθεσία Sam Taylor-Johnson με τους Dakota Johnson, Jamie Dornan) ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκάλεσε έκρηξη στην κατασκευή νέων παιχνιδιών αποκλειστικά για ενήλικα παιδιά. Η βιομηχανία ερωτικών παιχνιδιών αναμένει με ανυπομονησία την έναρξη των προβολών της κινηματογραφικής εκδοχής του παγκοσμίως επιτυχημένου βιβλίου της E.L. James, ελπίζοντας σε αύξηση των πωλήσεων. Πολλές εταιρείες της βιομηχανίας έχουν σπεύσει να εμπλουτίσουν το στοκ τους σε μαστίγια, χειροπέδες και μάσκες, που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες συσκευασίες, οι οποίες φυσικά έχουν ως θέμα ή παραπέμπουν στις «50 αποχρώσεις του γκρι». Ακόμη και η Target, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πώλησης προϊόντων λιανικής στις ΗΠΑ, άρχισε να πουλάει ένα «δονούμενο δαχτυλίδι αγάπης» για τους άνδρες, το οποίο δεν φοριέται στο δάχτυλο. «Είναι η μεγαλύτερη στιγμή για την ιστορία της βιομηχανίας σε σχέση με τη δημόσια κουλτούρα», δήλωσε η Κλερ Καβάνα, συνιδρύτρια της Babeland, κατασκευάστριας ερωτικών παιχνιδιών. Η μεσήλικη Βρετανή συγγραφέας, μητέρα δύο παιδιών, κατόρθωσε να φέρει στο προσκήνιο την κουλτούρα του σαδομαζοχισμού (BDSM), αφηγούμενη την ιστορία της 21χρονης Αναστέζια Στιλ, που παρασύρεται στην αγκαλιά του 27χρονου επιτυχημένου επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι.
Η ταινία δεν θα είναι τόσο περιγραφική όσο το βιβλίο της E.L. James. Ο συνιδρυτής της Lovehoney, της μοναδικής εταιρείας που έχει το δικαίωμα να παράγει τα επίσημα ερωτικά είδη των «50 αποχρώσεων του γκρι», σχολίασε ότι δεν θεωρεί πως τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται στις πιο σκληρές σκηνές του βιβλίου θα πουλήσουν. Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένα πιο εμπορικά, που ίσως κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Η έκρηξη παραγωγής και προσφοράς ερωτικών παιχνιδιών με αφορμή την ταινία, ωστόσο, δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει και αντιδράσεις. Ορισμένοι γονείς διαμαρτυρήθηκαν επειδή τα προϊόντα των «50 αποχρώσεων» πωλούνταν στο κατάστημα της Target δίπλα από οδοντόβουρτσες με τον Κάπτεν Αμέρικα. Επικίνδυνη θεωρούν την ξαφνική δημοσιότητα του σαδομαζοχισμού και οι ίδιοι οι λάτρεις του, που τονίζουν ότι το βιβλίο παρουσιάζει μία διαστρεβλωμένη οπτική για αυτή τη σεξουαλική πρακτική, η οποία μπορεί να επεκταθεί στα ερωτικά παιχνίδια. Κυρίως αναφέρουν ότι η E.L. James δεν κατάφερε να αποδώσει σωστά την ίδια την πράξη, πόσο μάλλον τον πολύ σημαντικό παράγοντα της συναίνεσης σε μία τέτοια επαφή.

(Η ελληνική μετάφραση δημοσιεύθηκε στην εφ. Η Καθημερινή, 3-2-2015)