(ανάρτηση στο facebook)
nymphomaniac-2.jpg

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ σεναριακή ανοησία του "Nymphomaniac" (έχασα δύο ώρες από τη ζωή μου που θα μπορούσα να τις αξιοποιήσω δείχνοντας, ας πούμε, την αγάπη μου σ' έναν άνθρωπο) αξίζει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης.
Είναι αδύνατον να παραθέσω εδώ, στο Facebook, ΟΛΑ τα παραδείγματα φράσεων, σκηνών και εικόνων που μου προκαλούσαν έναν ακατάσχετο εσωτερικό καγχασμό, αλλά δεν αντέχω να μην παραθέσω ένα τουλάχιστον: λίγο πριν μάθουμε από τον κεντρικό(;) χαρακτήρα(;) της ταινίας(;) ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σ' αυτούς που κόβουν πρώτα τα νύχια του δεξιού τους χεριού και σ' αυτούς που κόβουν πρώτα του αριστερού, η νυμφομανής που του διηγείται τις αλλεπάλληλες ερωτικές συνευρέσεις της, τον ενημερώνει ότι ο πρώτος εραστής της, αφού της πήρε την παρθενιά με τρεις βίαιες διεισδύσεις (στην οθόνη γράφεται ο αριθμός 3), την πήρε και πέντε φορές από πίσω (ναι: στην οθόνη, δίπλα στο 3, γράφεται το σύμβολο +, ο αριθμός 5, το σύμβολο = και ο αριθμός 8). "Α!" αναφωνεί ο "εξομολογητής" της, "μα αυτή είναι η Ακολουθία Φιμπονάτσι!" Before I rest my case, να θυμίσω κάτι που έχει πει ο Ουμπέρτο Έκο (παραθέτω από μνήμης): "Καθένας μπορεί ν' αποδείξει ότι οι Πυραμίδες χτίστηκαν στο σημείο εκείνο που απέχει ΑΚΡΙΒΩΣ (βάλτε όποιον αριθμό θέλετε: στρογγυλό, πρώτο κ.λπ.) από το περίπτερο της γειτονιάς του".

* Ο Αχιλλέας Κυριακίδης είναι κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης, μεταφραστής, συγγραφέας. Πρόσφατο βιβλίο του είναι το 360 (Εκδόσεις Πατάκη). 
Ακούστε το μουσικό κομμάτι του Larry Gus, Achilleas Kyriakidis.